article image Politiek

Rutte zag foto van bijna 14 jaar geleden: 'Er zijn sindsdien wat grijze haren en rimpels bijgekomen'

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 30/06 17:04

Zo begon hij zijn afscheidstoespraak

Minister-president Rutte blikt in zijn afscheidstoespraak terug op bijna 14 jaar premierschap. Hij noemt als expliciete dieptepunten de toeslagenaffaire en de aardbevingen in Groningen. "Daar is onder mijn verantwoordelijkheid veel mis gegaan, en dat trek ik me persoonlijk aan." Toen hij over deze onderwerpen en de MH17-ramp sprak, was hij duidelijk geëmotioneerd.

De toespraak was niet uitsluitend gericht op kritische zelfreflectie; bij momenten uitte Rutte zich ook positief. Zo noemde hij Nederland in zijn toespraak wederom een 'gaaf land'. "Ik heb dat misschien één of twee keer te vaak gezegd, maar dat komt omdat ik het meen uit de grond van mijn hart." Nederland is volgens Rutte een 'gaaf land' omdat 'er hier geen oorlog is, je mag zijn wie je bent, we zijn welvarend'. Bovendien hebben we 'vrije pers en kritische pers en onafhankelijke rechters'. "Dus ja, een gaaf land."

Over het algemeen was de toon van Rutte erg serieus tijdens zijn toespraak, behalve aan het begin. Hij noemde een foto die hij zag in de krant 'confronterend'. Het ging om een oude foto uit zijn beginjaren als premier. "Er zijn sindsdien wat grijze haren en rimpels bijgekomen. En hopelijk ook wat senioriteit."

Hij eindigde zijn toespraak met een oproep aan alle Nederlanders: "Let een beetje op elkaar. Ik reken op u. Ik vond het een eer om jullie minister-president te mogen zijn. En ik heb het met ongelooflijk veel plezier gedaan. Dank, dank, dank."

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties