Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, is van mening dat er ondanks politiek tegenstand meer aandacht moet zijn voor racisme en discriminatie. Dat vertelt hij aan NU.nl bij de lancering van zijn nieuwe actieprogramma. Volgens hem is er onder sommige groepen in Nederland angst ontstaan over hun toekomst na de verkiezingszege van de PVV.
De regeringscommissaris zegt signalen te hebben gekregen van mensen die bang zijn dat ze niet meer welkom zijn in Nederland. Daarom voelt hij rond racismebestrijding ‘’’grote druk en uitdagingen’’, na de winst van Geert Wilders. ‘’De afgelopen jaren hebben we veel vooruitgang en winst geboekt, maar nu lijken we plots te worden teruggeworpen. Dat is zorgelijk’’, vertelt hij.
‘’Tijdens de verkiezingscampagne sprak iedereen over bestaanszekerheid: armoedebestrijding’’, aldus Baldewsingh. ‘’Maar dat woord bestaanszekerheid heeft nu al voor heel veel mensen een andere betekenis gekregen: ‘Mag ik wel bestaan in dit land? Heb ik nog een plek in dit land? Is Nederland nog wel het land dat ruimhartig omgaat met principes zoals solidariteit en omzien naar elkaar? Dat vroegen ze zich af tegenover mij.’’
De regeringscommissaris presenteert vandaag zijn tweede jaarlijks actieprogramma tegen discriminatie en racisme. Zijn functie werd in het leven geroepen om discriminatie bij de overheid tegen te gaan, mede naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten en de toeslagenaffaire.
Baldewsingh wil al lange tijd met PVV-leider Wilders aan tafel, maar zijn partij zou hebben geweigerd, aldus de regeringscommissaris. Nu de PVV als grootse uit de bus is gekomen, hoopt Baldewsingh alsnog met hem te kunnen spreken.
De formatie van een rechts kabinet gaat een nieuwe fase in. De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB gaan allereerst in gesprek over grondrechten en de rechtsstaat.