article image Politiek

Mark Zuckerberg versoepelt Facebook-beleid: vrouwen zijn voortaan ‘bezit’ en transpersonen ‘het’

Auteur
Auteur: Julie
Datum: 09/01 10:30

Techgigant geeft vrije baan aan beledigingen onder het mom van vrijheid van meningsuiting

Meta lijkt de laatste restjes fatsoen overboord te hebben gegooid. Het moederbedrijf van Facebook en Instagram heeft een regelwijziging doorgevoerd waardoor gebruikers vrouwen voortaan kunnen bestempelen als “huishoudelijke objecten” of “bezit”. Ook mogen transgender personen nu ook “het” genoemd worden. Het bedrijf heeft daarmee de deur wagenwijd geopend voor minachting en haat. 

Update

Sinds deze week is het officieel: je mag mensen op Facebook en Instagram voortaan reduceren tot objecten. In een update van 7 januari heeft Meta simpelweg de streep gehaald door het eerdere verbod hierop. Ook andere, mogelijk kwetsende verwensingen zijn toegestaan. In de Nederlandse variant van het beleid blijven deze wijzigingen vooralsnog uit.

Geen factchecking

Dit nieuws volgt kort op Meta’s eerdere beslissing om in de Verenigde Staten te stoppen met feitelijke controles op berichten. En niemand minder dan Donald Trump kon zijn blijdschap daarover niet verbergen. De toekomstige president, die eerder tijdelijk verbannen werd van Facebook, is inmiddels weer welkom bij Meta. Sterker nog, Mark Zuckerberg himself dineerde in november met Trump op zijn landgoed in Florida na zijn verkiezingswinst. 

Ondertussen lijkt Meta zich weinig zorgen te maken over kritiek, zolang het buiten de Europese Unie blijft. Want hier gelden strengere wetten: nepnieuws, terroristisch materiaal en online haat moeten actief worden bestreden. Maar in de VS? Daar is nu een hoop geoorloofd onder het mom van “vrijheid van meningsuiting”.

Nederlandse politiek: ‘Meta brengt democratie in gevaar’

In Den Haag kan men nauwelijks geloven wat Meta allemaal toelaat. VVD-Kamerlid Martijn Buijsse spreekt op X zijn zorgen uit: “Het is juist belangrijk dat de verspreiding van nepnieuws en andere misleidende informatie wordt voorkomen.” D66’er Hanneke van der Werf is het daarmee eens. Volgens haar ondermijnt Meta wereldwijd verkiezingsuitslagen en brengt het bedrijf daarmee de democratie en onze veiligheid in gevaar. “Socialemediaplatformen moeten juist meer doen om desinformatie te bestrijden,” stelt ze.

Maar de meest scherpe woorden komen van Barbara Kathmann (GroenLinks-PvdA). “Rijkeluiszoontjes als Zuckerberg en Elon Musk beknotten onze vrijheid en maken onze democratieën kapot.”

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties