D66-er Sjoerd Sjoerdsma (42) keert niet terug in de Kamer. Dat heeft de parlementariër via sociale media bekendgemaakt. Daarmee zet de massale uittocht uit de Tweede Kamer door. Sjoerdsma stelt zich na 11 jaar in het parlement niet opnieuw verkiesbaar. De afgelopen jaren was hij buitenlandwoordvoerder en de campagneleider van D66.
De Eindhovenaar begon als diplomaat op het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2012 werd hij de Tweede Kamer ingestemd. Daar hield hij zich de afgelopen jaren vooral bezig met mensenrechten en buitenlandstandpunt van D66. Waarom hij er precies mee stopt, licht Sjoerdsma in zijn afscheidsbericht niet uitvoerig toe. ''Ik vertrek ook ómdat ik nog optimistisch en vol vertrouwen ben
Door de kritische houding van Sjoerdsma tegenover bijvoorbeeld Rusland en China, kwam het Kamerlid meermaals in het nieuws omdat die landen op hun beurt een standpunt tegen hém innamen. Zo was het Kamerlid in Rusland niet welkom als onderdeel van een Nederlandse delegatie en zette China hem in 2021 op een sanctielijst.
Ook was Sjoerd Sjoerdsma de campagneleider van zijn partij, bij de vorige verkiezingen. Tijdens de formatie ging het mis: Sjoerdsma verspreidde samen met een handjevol D66-voorlichters een 'drankgerucht' over verkenner Johan Remkes. Dat viel bij Remkes verkeerd. Sjoerdsma en fractieleider Kaag boden later excuses aan. Ook maakte de D66-nestor, zoals hij zichzelf in zijn brief aanschrijft, veelvuldig ruzie met de rechterflank. FvD-Kamerlid Van Houwelingen moest het ontgelden en Sjoerdsma maakte de omroep Ongehoord Nederland uit voor facisten, waar hij later een mea culpa voor maakte.
Sjoerdsma is het zoveelste Kamerlid op een lange lijst afzwaaiers.
7 augustus: Sjoerd Sjoerdsma (D66)
4 augustus: Derk Jan Eppink (JA21)
2 augustus: Jan Klink (VVD)
1 augustus: Henk Nijboer (PvdA)
30 juli: Hans Smolders (Groep van Haga/BVNL)
28 juli: Lilian Helder (PVV)
25 juli: Peter Kwint (SP)
24 juli: Mark Strolenberg (VVD)
24 juli: Farid Azarkan (Denk)
24 juli: Sylvana Simons (Bij1)
24 juli: Mahir Alkaya (SP)
22 juli: Romke de Jong (D66)
19 juli: Joba van den Berg (CDA)
18 juli: Corinne Ellemeet (GroenLinks)
14 juli: Bart Smals (VVD)
13 juli: Nicki Pouw-Verweij (JA21)
13 juli: Liane den Haan (Fractie Den Haan)
12 juli: René Peters (CDA)
11 juli: Rens Raemakers (D66)
10 juli: Pieter Heerma (CDA)
Naast de lange lijst Kamerleden die kort na elkaar aankondigden te stoppen, gooit ook een aantal bewindslieden het bijltje erbij neer. Als steen des aanstoots natuurlijk Premier Mark Rutte (VVD). Ook vicepremiers Sigrid Kaag (D66 / minister van Financiën), Wopke Hoekstra (CDA / minister van Buitenlandse Zaken) en Carola Schouten (ChristenUnie / minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen). Ook CDA-ers Hugo de Jonge (minister voor Volkshuisvesting) en Marnix van Rij (staatssecretaris voor Fiscaliteit en Belastingdienst) keren niet terug.