article image Politiek

Kabinet-Schoof biedt valse hoop, stelt oppositieleider Frans Timmermans

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 03/07 12:30

Ze zouden ook oog moeten hebben voor de klimaatcrisis, stelt Timmermans

HHet nieuwe kabinet biedt volgens GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans voornamelijk valse hoop met de eerste plannen. De asielplannen zijn "juridisch onhaalbaar". Hij vindt dat het kabinet niet moet toegeven aan de verleiding om de huidige situatie voorrang te geven, zo stelt de oppositieleider.

"Als je hoop predikt, laat het dan in hemelsnaam geen valse hoop zijn", zei de oppositieleider in reactie op de regeringsverklaring van het kabinet. "Als je lef wil, heb dan ook het lef om een eerlijk verhaal te vertellen. Als je trots wil zijn, wees dan trots op wat je voor een ander kan doen." Hij verwijst naar de titel van het coalitieakkoord: Hoop, lef en trots. Alleen als dat op de juiste manier wordt ingevuld "dan is geen uitdaging zo groot, of we kunnen haar aan".

Het is aan de politiek om niet "onvrede bij de mensen op te stoken", maar onmin te kanaliseren, aldus Timmermans met een verwijzing naar PvdA-icoon Joop den Uyl. Het kabinet zou onvoldoende actie ondernemen met betrekking tot de grote uitdagingen. Hij wil "dat komende generaties met trots terugkijken hoe wij het land en de planeet achterlaten".Volgens Timmermans kijkt het kabinet bij toekomstplannen enkel naar financiële degelijkheid, maar hij vindt dat niet voldoende. Ze zouden ook oog moeten hebben voor de klimaatcrisis. "De klimaatcrisis zorgt voor steeds ergere problemen", waardoor 'dralen' op klimaatbeleid niet genoeg is volgens Timmermans.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties