article image Politiek

Formatie hervat: betrokkenen spreken van ‘spannende’ fase

Auteur
Datum: 01/02 09:35

Radiostilte doorbroken: 'Zou niet weten hoe hier ooit een stabiel kabinet uit voort moet komt'

Met nog een week te gaan tot de rapportage van informateur Ronald Plasterk aan de Tweede Kamer, spreken formerende partijen van ‘spannende gesprekken’. Volgens verschillende media botsen de formerende partijen vooral op twee thema’s: financiën en asiel, en dan in het bijzonder de asieldwangwet. Ook het onderlinge vertrouwen lijkt een pijnpunt.

Woensdag werd er niet gesproken aan de formatietafel. Enkele partijleiders brachten een bezoek aan de Koning.

PVV-leider Geert Wilders sprak dinsdag van een ‘spannende tijd’ en NSC-leider Pieter Omtzigt klonk nogal onzeker over de voortgang van de gesprekken. ‘’U hebt van mij eerder niet al die optimistische teksten gezien’’, zei hij. ‘’Ik vind het sowieso een ingewikkeld proces. (..) Geen garantie dat het slaagt.’’

Tekst gaat verder onder de video.

Radiostilte 

In het belang van het formatieproces kent men in Den Haag de heilige radiostilte. Zo vroeg informateur Plasterk alle betrokkenen om te zwijgen over de voortgang van de onderhandelingen. Maar zowel voor als achter de schermen vertoont die geheimhouding barstjes. Zo klapten betrokkenen deze week uit de school tegenover de Volkskrant.

‘Als je dit met z’n allen wilt, dan ben je natuurlijk zo klaar’, aldus een betrokkene. ‘Maar ik zou niet weten hoe hier ooit nog een stabiel kabinet uit voort moet komen.’

‘We draaien rondjes om elkaar heen’, zegt een ander. ‘Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om of partijleiders de sprong durven te wagen met elkaar. Maar in deze groep weet je nooit of iemand plotseling weer gewetensbezwaren krijgt en dan klapt het alsnog’, vertelt een andere betrokkene aan de krant.

Pijnpunten

Een bezuinigingsopdracht, die vorige week is neergelegd door financieel deskundigen, zorgt naar verluidt voor onenigheid tijdens de onderhandelingen. PVV en BBB hebben dure wensen. Denk aan de afschaffing van het eigen risico en de tandarts terug in het basispakket, maar VVD en NSC willen het begrotingstekort liever niet laten oplopen.

Daarnaast zorgt de aangenomen asieldwangwet voor onenigheid. Volgens parlementair verslaggever Sam Hagens zijn VVD en PVV met een plan gekomen om het dwangelement van de wet niet uit te voeren. NSC-leider Omtzigt is tegen het plan. Omdat de Eerste Kamer al heeft ingestemd met de wet, zou hij voorstander zijn van een amendement dat opnieuw door het parlement moet worden beoordeeld.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties