article image Politiek

Doodstraf voor getatoeëerde artiest in Iran: lichaamsversiering wordt gezien als godslastering

Auteur
Auteur: Julie
Datum: 20/01 11:00

De Iraanse zanger Tataloo betaalt de ultieme prijs voor verzet

De Iraanse rechtbank heeft de straf voor de populaire zanger Amir Tataloo, bekend als Amir Hossein Maghsoudloo, compleet herzien. Na een eerdere veroordeling van vijf jaar voor blasfemie, werd het vonnis ineens opgeschroefd. Tataloo, die ooit de underground hiphopscene van Iran mee vormgaf, wordt nu niet met een gevangenisstraf belast, maar met de dood. Het is een grimmige boodschap voor iedere artiest die niet wil buigen voor de autoriteiten van het streng islamitische regime.

Tatoeages

De 37-jarige rapper Tataloo heeft zijn lichaam en zijn muziek volledig gewijd aan verzet tegen het Iraanse regime. Zijn tatoeages, die zijn hele lichaam bedekken, symboliseren zijn strijd voor vrijheid en de “woke” cultuur die hij uitdraagt. Via sociale media en in zijn muziek schopt hij voortdurend tegen de mensenrechtenschendingen van de Iraanse overheid. Zijn beschuldiging van godslastering tegen de islamitische profeet Mohammed heeft hem nu de doodstraf opgeleverd.

Het regime laat zich niet voor de gek houden

Tataloo’s arrestatie en veroordeling zijn niet alleen een dramatisch voorbeeld van de onderdrukking van vrije meningsuiting, maar ook een teken van de keiharde greep van de Iraanse autoriteiten op alles wat gezegd en gezongen wordt. Als een pionier van de underground hiphopscene is hij een van de eersten die zich openlijk tegen censuur verzet, maar de straffen worden alleen maar zwaarder. Het is geen geheim dat de repressie in Iran steeds brutaler wordt, en deze zaak is weer een herinnering aan het complete gebrek aan vrijheid van meningsuiting in het land. Wanneer het regime zijn grip dreigt te verliezen, is geen straf te extreem om een krachtig signaal af te geven.

Mag je nog 'nee' zeggen in Iran?

De doodstraf voor Tataloo is een waarschuwing voor elke artiest die het durft om buiten de lijnen van goedgekeurde kritiek te kleuren. Zijn veroordeling roept de vraag op of zelfs het kleinste stukje rebellie tegen het regime in Iran gelijkstaat aan het tekenen van je eigen doodvonnis. 

Bekijk hieronder de beelden van zijn laatste concert:

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties