article image Films & Series

'The Contestant' biedt fascinerend inzicht in een bizarre Japanse realityshow

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 22/09 18:00

Psychologische impact centraal in deze indrukwekkende documentaire

Sinds deze week is de documentaire 'The Contestant' te zien op Disney+. De documentaire vertelt het waargebeurde verhaal van Nasubi, een Japanse komiek die in de late jaren ‘90 deelnam aan een controversiële en extreem populaire realityshow. Nasubi werd opgesloten in een appartement zonder enig contact met de buitenwereld en moest maandenlang overleven door enkel prijzen te winnen via tijdschriftprijsvragen. Wat hij niet wist, was dat alles werd uitgezonden op televisie, waardoor miljoenen kijkers hem in zijn meest kwetsbare momenten konden volgen. De documentaire is geregisseerd door Clair Titley, die deze vreemde en schokkende gebeurtenis tot leven brengt.

De documentaire biedt niet alleen een blik op het bizarre format van de show, maar ook op de psychologische en fysieke impact die het experiment op Nasubi had. De show, genaamd Susunu! Denpa Shōnen, werd in Japan enorm populair, maar riep ook vragen op over ethiek in entertainment. 'The Contestant' onderzoekt deze morele kwesties door interviews en archiefbeelden, waarbij het perspectief van Nasubi zelf een centrale rol speelt. Regisseur Clair Titley staat bekend om haar documentaires die diep in sociale en psychologische thema’s duiken, en deze documentaire vormt hierop geen uitzondering.

De eerste recensies van 'The Contestant' zijn overwegend positief. Op IMDb heeft de documentaire momenteel een score van 7,8, en op Rotten Tomatoes scoort het 80% bij critici. Recensenten prijzen het fascinerende verhaal en de manier waarop de documentaire de ethiek van reality-tv in vraag stelt. Sommige critici vinden echter dat de documentaire nog meer had kunnen ingaan op de bredere culturele impact van de show in Japan. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties