article image Geld & crypto

Zogenaamde "finfluencers" krijgen torenhoge boete vanwege samenwerking Grinta Invest

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 21/09 20:00

Ze gingen er vandoor met het geld van de investeerders

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft twee "finfluencers" een boete van in totaal 800.000 euro gegeven. Ze werkten samen met de illegale vermogensbeheerder Grinta Invest en promootten deze schaamteloos, waardoor veel mensen hun geld investeerden. Deze influencers kregen hier zelf flinke beloningen voor.

Finfluencers Koen Nieuwenhuijs en Mories van de Venne kregen boetes van respectievelijk 256.000 en 544.000 euro. Ze ontvingen een provisie van ongeveer 10 procent van het ingelegde geld, wat betekent dat beleggers via hen in totaal zo'n 8 miljoen euro aan Grinta toevertrouwden. Volgens de AFM hebben ze hierdoor meegewerkt aan illegaal vermogensbeheer.

Influencers moeten straks verplicht een certificaat halen voordat ze reclame mogen maken op sociale media. Door een e-learning te volgen, leren ze wat wel en niet is toegestaan bij het online promoten van producten.

Geen vergunning

In 2021 waarschuwde de AFM dat Grinta geen vergunning had en dat ze verdwenen waren met het geld van beleggers. Volgens de AFM wilden de finfluencers dit niet, maar hebben ze Grinta wel in staat gesteld dit te doen door met hen samen te werken.

Wat zijn finfluencers

Finfluencers zijn mensen op sociale media die tips en advies geven over geldzaken, zoals beleggen, sparen, en crypto. Je vindt ze op platforms zoals YouTube, Instagram en TikTok, waar ze financiële onderwerpen op een toegankelijke manier uitleggen. Ze maken vaak ingewikkelde dingen zoals aandelen en investeringen begrijpelijk voor een breed publiek. Maar niet alle finfluencers hebben een officiële financiële achtergrond, dus het is slim om goed na te denken en andere bronnen te checken voordat je hun advies volgt. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties