article image Geld & crypto

Rentepercentage op studieschuld gaat weer stijgen

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 10/10 16:30

2,57% rente

Vanaf 2025 krijgen zo'n 200.000 oud-studenten een nieuw rentepercentage voor hun studieschuld, waarbij de meerderheid 2,57% rente zal betalen. Dit is het derde opeenvolgende jaar waarin de rente stijgt voor degenen die 35 jaar hebben om hun schuld af te lossen. 

Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) betekent deze rente dat studenten meer dan de helft van hun oorspronkelijke studieschuld aan rente moeten terugbetalen. De meeste oud-studenten mogen hun schuld over 35 jaar aflossen en zullen te maken krijgen met de nieuwe rente van 2,57%. Voor degenen die studeerden vóór 2015, of mbo'ers met een aflostermijn van 15 jaar, daalt de rente naar 2,21%. Rentepercentages blijven vijf jaar vaststaan. 

De rentestijging heeft geleid tot boosheid en protesten, aangezien veel mensen die te maken krijgen met de verhoogde rente ook al geen basisbeurs ontvingen in hun studententijd. Het kabinet heeft €1,4 miljard vrijgemaakt voor extra compensatie voor oud-studenten die geen basisbeurs ontvingen. Ze krijgen een tegemoetkoming van €34,17 per maand. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties