article image Buitenland

Opmerkelijk plan in België: Ontslag nemen én vervolgens een uitkering krijgen

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 20/08 07:50

Luilekkerland of een besparing?

Een plan van de Belgische kabinetsinformateur Bart de Wever om mensen toch recht te geven op een werkloosheidsuitkering als ze zelf ontslag nemen leidt tot opgetrokken wenkbrauwen. Het doel van zijn voorstel is om mensen aan zinnig werk te helpen. Te veel werknemer zitten namelijk vast aan hun baan door een gebrek aan plezier of omdat ze het inkomen niet kunnen missen.

Coalitieonderhandelingen

De Vlaamse krant De Standaard zag het plan in en meldt dat de uitkering zou gelden voor beperkte duur. “Wie ontslag neemt om een opleiding voor een knelpuntberoep te volgen, kan langer geniet van een hogere uitkering”, staat in het voorstel. Het plan is onderdeel van een breed pakket aan maatregelen dat is voorgelegd aan de Belgische liberalen, christendemocraten en sociaaldemocraten, de partijen waarmee De Wever een regering probeert te vormen. 

De WW voor mensen die zelf ontslag nemen, is een tegemoetkoming aan de linkse partijen in zijn beoogde coalitie, die het voorstel eerder zelf al op tafel legden. Wat De Wever betreft kan een werknemer er maar één keer in zijn loopbaan gebruik van maken.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties