article image Buitenland

Omstreden leider van Hizmet beweging: Fethullah Gülen (83), stierf in ballingschap

Auteur
Auteur: Anna
Datum: 21/10 12:30

Gülen werd door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigd van het aansturen van de mislukte coup in 2016

Turkse media melden dat de prominente islamitische geestelijke Fethullah Gülen op 83-jarige leeftijd is overleden. Gülen, die sinds 1999 in zelfgekozen ballingschap in de Verenigde Staten leefde, werd door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigd van het aansturen van de mislukte coup in 2016.

Het nieuws werd bekendgemaakt via het X-account van Herkul. Ook de familie van Gülen en de Turkse staatsomroep hebben het overlijden bevestigd. Hij zou zijn gestorven in het ziekenhuis, waar hij al enige tijd onder behandeling was.

Gülen en zijn Hizmet-beweging propageerden zogenaamd een gematigde islam en tolerantie, met nadruk op democratie en wetenschap. Wereldwijd heeft hij miljoenen volgelingen, waardoor Hizmet wordt beschouwd als een van de grootste islamitische netwerken ter wereld.

In 1999 ontstond controverse toen een video opdook waarin Gülen zijn aanhangers zou oproepen om sleutelposities in Turkije in te nemen om zo de macht te grijpen. Gülen ontkende en beweerde dat de video nep was, maar besloot toch naar de Verenigde Staten te vluchten.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties