article image Buitenland

Mysterieuze drol op het Capitool: satirische blikvanger houdt Washington in zijn ban

Auteur
Auteur: Anna
Datum: 27/10 10:00

Bij het kunstwerk staat een bord met een provocerende tekst

In de schaduw van het iconische Capitool heeft een opvallend kunstwerk de aandacht getrokken: een koperkleurige drol, iets groter dan een voetbal, ligt op een bureau en trekt gretig de aandacht van voorbijgangers die er graag selfies mee maken. Vanuit de juiste hoek is de gelijkenis met de poep-emoji onmiskenbaar, en de vorm doet denken aan de ronde koepel van het Capitool zelf.

Bij het kunstwerk staat een bord met de provocerende tekst: “Dit monument eert de dappere mannen en vrouwen die op zes januari 2021 het Capitool binnendrongen om te plunderen, urineren en ontlasten in die heilige hallen in hun poging om een verkiezing ongedaan te maken.” De initiatiefneemster wil met deze satirische uiting de woorden van president Trump weerspiegelen, die deze ‘helden’ als ‘ongelooflijke patriotten’ beschrijft. “Dit monument staat symbool voor hun gedurfde opoffering en blijvende nalatenschap,” voegt het bord toe.

De maker van deze provocatieve installatie blijft onbekend. De vergunning is aangevraagd door de groep Civic Crafted LLC, maar de vrouw op de vergunning heeft nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar van persbureau Reuters. Dit kunstwerk blijft daarmee een gespreksonderwerp dat de gemoederen in Washington hooghoudt.

De bestorming van het Capitool eiste vier levens, waaronder dat van een Capitol Police-agent die de relschoppers tegenstond. Het ministerie van Justitie schatte de schade op zo’n 1,5 miljoen dollar. Diverse congresleden meldden dat de relschoppers in het gebouw urineerden en hun ontlasting achterlieten. Dat verandert het perspectief op het kunstwerk van de drol.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties