article image Buitenland © Videostill/CBS

‘Gevoelige info Hunter Biden jarenlang achtergehouden door Amerikaanse overheid’

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 14/08 10:42

Ontving 1 miljoen dollar van Roemeense onroerend goed magnaat

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft jarenlang documenten achtergehouden die aantonen dat Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, de VS om hulp vroeg bij zijn zakelijke belangen. De documenten zijn nu, korte tijd nadat Joe Biden uit de presidentsrace stapte, alsnog ‘gevonden’, schrijft The New York Times

Procedures

Biden junior deed minstens twee keer een beroep op Amerikaanse diplomaten om hem te helpen. Omdat zijn vader destijds vice-president was onder Barack Obama, leidde die verzoeken tot onbehagen op de ambassades, blijkt uit de documenten. 

De krant beschrijft hoe het sinds 2021 pogingen deed om de documenten boven tafel te krijgen. De Times wist dat de documenten er waren doordat de laptop van Hunter eerder werd achtergelaten bij een reperatieshop en een schat aan informatie bevatte over de schimmige zaken van Biden. Anderhalf jaar vol procedures leverde amper documenten op, tot president Joe Biden zijn kandidatuur voor een tweede termijn introk. Een week later lag de opgevraagde informatie plotseling op tafel. Een woordvoerder van het Amerikaanse State Department spreekt van toeval, aldus de NYT. 

Onthullingen 

Uit de documenten blijkt dat Hunter bij Amerikaanse vertegenwoordiging in Italië en Roemenië aanklopte. Hij vroeg de vertegenwoordiging in Rome voor assistentie bij een energieproject voor Burisma, een Oekraïens energiebedrijf waar hij destijds een topfunctie had. Uit de informatie blijkt dat VS-diplomaten met de zaak in hun maag zitten omdat de vader van Hunter destijds vice-president was. 

Het andere zaakje van Biden junior heeft betrekking op een Roemeense onroerend goed magnaat die wordt verdacht van corruptie. Hij hoopte via Hunter Amerikaanse druk te kunnen regelen om een strafrechtelijk onderzoek tegen hem stop te zetten. Daarvoor betaalde hij 3 miljoen dollar aan een zakenpartner van Hunter, die zelf een derde van het bedrag kreeg. 

Volgens het Witte Huis was de president niet op de hoogte van de contacten van zijn zoon met VS-vertegenwoordiging. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties

Gerelateerd

Gerelateerd

Meest gelezen

Meest gelezen

Virals

Virals

Geenstijl

Geenstijl