In de gerenommeerde Duitse krant Der Spiegel haalt auteur Dirk Kurbjuweit flink uit naar de radicaal-rechtse partij AfD. In de inleiding van zijn essay verwijst hij naar de aanvallen op politici zoals de Europarlementariër Mathias Ecke van de SPD. De dader van de aanval op Ecke heeft 'waarschijnlijk een rechts-extremistische achtergrond'. "Het is slechts een van de vele dergelijke aanvallen op politici, wat overeenkomt met de toename van rechts-extremisme in Duitsland en de opkomst van de AfD", schrijft hij.
"Het creëren van een staat waarin politiek geweld geen rol speelt, waarin alle echo's van de nazi-jaren zijn uitgesloten. Het nieuwe Duitsland in het Westen moest het oude, het Hitler-rijk, de ergste dictatuur aller tijden, overwinnen." Dat is altijd het 'centrale project' van de Bondsrepubliek Duitsland geweest, meent Kurbjuweit. Nu, 75 jaar later, wordt dit project volgens hem bedreigd. "Er is een andere stroming (dan het liberalisme, red.) die sterker lijkt te worden. Met het oog op de nazi-jaren moet het je verbijsterd achterlaten. Dit is dus aan de ene kant een verhaal van succes en aan de andere kant een verhaal van mislukking. Het centrale project van dit land was lange tijd succesvol, maar wordt nu bedreigd."
Verder in het essay omschrijft hij de geschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland. Hij laat zien hoe de AfD vanaf 2017 steeds meer groeide. "In de AfD nemen de rechts-extremisten steeds meer macht over alsof het nazi-tijdperk niet heeft bestaan. De Thüringer staatsvoorzitter Björn Höcke wordt beschouwd als een fascist, en toch staat zijn partij stabiel in de peilingen op dertig procent en bereikt hij ook de bourgeoisie, de middenklasse."
Het 'centrale project' dreigt volgens de auteur dus te mislukken door de opkomst van extreemrechts. Door hen zou politiek geweld nu weer een rol spelen, net zoals in de nazi-jaren. Maar, er is volgens hem een oplossing. Hij luidt een nieuw project in: "Het nieuwe project heet 'preservation': het behouden van het goede dat in overvloed is gecreëerd, het verdedigen tegen autoritaire en racistische stromingen. De vaders en moeders van de grondwet wilden een democratie creëren die zichzelf kon verdedigen, vooral tegen de boze geesten uit de geschiedenis. Meer dan ooit wordt er een beroep gedaan op de Duitsers om deze missie te vervullen."