De Europese Commisie heeft onlangs een onderzoek gestart om na te gaan of TikTok genoeg doet om zijn jonge publiek te beschermen tegen het 'rabbit hole effect': het algoritme zou gebruikers steeds extremere video's voorschotelen.
Het Belgische weekblad Humo deed alvast een beetje onderzoek. Ze ontdekten dat radicaliseren op TikTok 'kinderspel' is. Humo maakte voor het onderzoek meerdere TikTok-accounts aan en deed zich telkens voor als een 13-jarig kind. Zo deden ze zich met één account voor als een 13-jarig meisje dat houdt van Taylor Swift, volleybal en honden. De methode is verder simpel: "Ik swipe video's weg of ik kijk ze uit. Ik like geen TikToks en volg geen accounts; ik laat het algoritme zijn werk doen", schrijft Sam Ooghe, de journalist die het onderzoek voor Humo uitvoerde, op X.
De journalist schrijft op X dat hij na een kwartiertje scrollen al in de 'rabbit hole' belandde. Het begon eerst met video's over vrouwenhaat, maar het ging van kwaad tot erger. Na de vrouwenhaat kwam hij samenzweringstheorieën tegen zoals dat de maanlanding nep is. Vervolgens kwam hij na twee uur scrollen terecht bij "onversneden neonazisme" en even later bij een TikTok-edit van de extreemrechtse figuur Anders Breivik, die 77 mensen vermoordde in Noorwegen.
Het gaat nog verder, want in twintig minuten tijd ging Ooghe van video's over zangeres Taylor Swift naar filmpjes over zelfverwonding en suïcide. "Weer een avond in de badkamer, zittend in een plas van mijn eigen bloed", schrijft een meisje op TikTok. Vijf minuten later zegt de journalist "video na video" te krijgen "waarin tieners openlijk spreken over hun zelfmoordgedachten."
Denk je zelf aan zelfmoord? Bel dan 113 of 0800-0113 (gratis). We zijn er voor je. Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten... > https://113.nl