Een dakloze vrouw van 31 werd ’s nachts in een verlaten park zwaar mishandeld en op brute wijze verkracht. Daarna lieten de daders haar achter alsof ze een stuk afval was. Het vonnis voor een van de daders, een jonge asielzoeker, klinkt bijna bizar: een paar maanden jeugddetentie. Komende zomer mag hij dus weer vrolijk een wandeling door het park maken.
De rechters besteedden opvallend veel aandacht aan de achtergrond van de dader. Hij zou moeite hebben met de Nederlandse cultuur en begeleiding nodig hebben om op het rechte pad te blijven. Dat hij het geweld en de vernedering van zijn slachtoffer ontkent en zich "niets herinnert,” wordt simpelweg afgedaan als "schaamte.”
De straf? Geen harde aanpak, maar een intensieve begeleiding via een speciaal programma voor jonge criminelen uit minderheidsgroepen. Want, aldus de rechter, zonder die hulp is de kans groot dat hij opnieuw toeslaat. Terugsturen naar zijn land van herkomst? Geen optie.
Ondertussen blijft het slachtoffer achter met levenslange schade. Maar voor de dader staan alle deuren weer open. In een Nederland dat de asielindustrie koestert als een economisch verdienmodel, brengt een groepsverkrachter nu eenmaal werkgelegenheid voor juristen, psychologen en begeleiders.