De jaarwisseling in Nederland verliep op veel plekken onrustig, met geweld, vernielingen en aanvallen op hulpverleners. Politie en Mobiele Eenheid (ME) werden op grote schaal ingezet om de situatie te beheersen.
Op de Dam in Amsterdam verzamelde zich een groep jongeren om overlast te veroorzaken. Politieagenten in burger grepen in en arresteerden verschillende relschoppers, die met busjes werden afgevoerd. Korpschef Janny Knol noemde het diep triest "dat een nieuwjaarsfeest gepaard gaat met zulke heftige incidenten."
In steden als Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Groningen moest de ME meerdere keren in actie komen. Branden werden aangestoken en hulpverleners belaagd. In totaal zijn zo’n tweehonderd mensen opgepakt, onder meer voor geweld, openbare dronkenschap en vernieling. Vorig jaar, op 1 januari 2024, was de situatie vergelijkbaar. Met 85 aanhoudingen, vier gewonde agenten en zware vernielingen in verschillende wijken.
Minister van Justitie en Veiligheid, David van Weel, veroordeelde de aanvallen op hulpverleners scherp. Hij benadrukte dat daders streng gestraft zullen worden. "Het Openbaar Ministerie kan zwaardere straffen eisen voor geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling," liet hij weten. Hij sprak zijn waardering uit voor de inzet van alle hulpverleners.
De jaarwisseling in Amsterdam werd extra zorgvuldig voorbereid om een herhaling van de gewelddadige uitbarstingen van vorig jaar te voorkomen. Op 1 januari 2024 registreerde de stad 85 aanhoudingen, vier gewonde agenten, en ernstige vernielingen in verschillende wijken.
Daarom lag de focus op preventieve maatregelen. In stadsdeel Oost werden buurtmoeders, vaders en jongerenwerkers ingezet om escalatie te voorkomen. Extra controlepunten werden gecreëerd en winkeliers lieten hun lichten aan om donkere plekken te verlichten. Met deze initiatieven hoopte men een vreedzamere jaarwisseling te realiseren. Helaas bleek dit tegen te vallen.