article image Binnenland

Woning kopen voor starters bijna onmogelijk


 

Het is een uitdaging voor starters om een huis te kopen, en er zijn verschillende redenen waarom dit het geval is:

 Stijgende huizenprijzen

De huizenprijzen in Nederland zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Dit maakt het voor starters moeilijker om voldoende eigen vermogen op te bouwen om een huis te kunnen kopen. De vraagprijs van een woning zegt niets over de taxatiewaarde. Voordat u gaar bieden moet u deze waarde weten. Alles wat u bied boven de taxatiewaarde moet u met eigen geld betalen.

 Strengere hypotheekregels

De regels voor het verkrijgen van een hypotheek zijn strenger geworden. Banken eisen vaak dat kopers een bepaald percentage van de koopsom zelf inbrengen, en de maximale hypotheek die je kunt krijgen is afhankelijk van je inkomen. Voor starters, die vaak nog geen hoog inkomen hebben, is dit een belemmering.

Concurrentie van beleggers

Er is veel concurrentie van beleggers die woningen kopen om deze te verhuren. Beleggers kunnen vaak sneller handelen en hebben meer financiële middelen, waardoor starters vaak het onderspit delven. Beleggers betalen sinds kort meer overdrachtsbelasting zodat het de beleggers ontmoedigd. 

Tekort aan geschikte woningen

Er is een tekort aan geschikte starterswoningen. Veel nieuwbouwprojecten richten zich op het hogere segment van de markt, waardoor er relatief weinig betaalbare woningen voor starters beschikbaar zijn.

Huurmarkt is duur

Omdat het kopen van een huis moeilijk is, blijven veel starters langer huren. De huurprijzen zijn echter ook hoog, waardoor het moeilijk is om geld te sparen voor een koopwoning.

Onzekerheid op de arbeidsmarkt

Starters hebben vaak te maken met tijdelijke contracten of onzekerheid op de arbeidsmarkt. Banken zijn minder geneigd om hypotheken te verstrekken aan mensen met een onzeker inkomen, wat de mogelijkheden om een huis te kopen verder beperkt. Kijk een op de website van lexwonen.nl, gespecialiseerd in starters.

Eigen vermogen en spaargeld

Voor het kopen van een huis is een aanzienlijk eigen vermogen nodig voor kosten zoals de notaris, taxatie en eventueel een bouwkundige keuring. Starters hebben vaak nog niet voldoende spaargeld om deze kosten te dekken naast de benodigde hypotheek.

Al deze factoren samen maken het voor starters bijzonder lastig om een voet tussen de deur te krijgen op de woningmarkt. De overheid en verschillende instanties werken aan oplossingen, zoals subsidies en startersleningen, maar de uitdagingen blijven groot.

Zeker even checken

Zeker even checken