In mei kondigde de politieleiding al aan dat vier agenten zouden worden ontslagen vanwege hun rol in discriminerende WhatsAppgroepen. Voordat het definitief kon worden, moest een adviescommissie nagaan of deze sanctie terecht was. Inmiddels is het oordeel binnen: het ontslag is gegrond en wordt doorgezet.
Naast de vier ontslagen agenten hebben zeven andere betrokkenen hun straf inmiddels ook te horen gekregen. Zes van hen moeten een leertraject volgen over gedrag en integriteit en krijgen een voorwaardelijk ontslag opgelegd. Eén agent kwam er vanaf met een berisping.
De appgroepen bevatten volgens de politie “ongepaste, beledigende en in sommige gevallen ernstig discriminerende” uitspraken. Politiechef Peter Holla van Amsterdam neemt er geen blad voor de mond over: “Ik kan niet genoeg benadrukken hoe stevig wij deze uitingen veroordelen. Het doet pijn bij de mensen over wie is gesproken en het beschadigt het vertrouwen in de politie enorm. Deze stevige straffen laten zien dat wij dit gedrag niet tolereren.”
De onthullingen hebben tot veel discussie binnen de Amsterdamse politie geleid over wat acceptabel gedrag is op online platforms. Daarbij is gesproken over de grenzen van WhatsAppgebruik, zowel in werk- als privétijd. Medewerkers hebben richtlijnen gekregen over welke uitlatingen niet door de beugel kunnen.
Holla benadrukt het belang van reflectie binnen de organisatie: “Wij willen een politie zijn voor iedereen. Dat vraagt om voortdurende aandacht, de moed om kritisch naar onszelf te kijken en vooral om samen te leren en te verbeteren.”
De discriminerende WhatsAppgroepen kwamen aan het licht dankzij twee afzonderlijke strafrechtelijke onderzoeken. Negen politieagenten werden direct op non-actief gesteld, waaronder één die zelfs werd geschorst. Een andere medewerker kreeg aangepast werk. Het onderzoek van het team Veiligheid, Integriteit en Klachten bracht uiteindelijk de ernst van de situatie aan het licht en leidde tot deze straffen.
De politie wil met de stevige aanpak duidelijk maken dat er geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag binnen haar gelederen. De focus ligt nu op herstel en het terugwinnen van vertrouwen bij de samenleving.