Asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, hebben moeite met het vinden van een baan. Na een jaar in Nederland heeft een kwart van de mannelijke statushouders werk. Ook de vrouwen, waarvan één op de tien na een jaar in ons land heeft een baan heeft, scoren slecht.
Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek waar De Telegraaf over schrijft.
Het probleem? Het combineren van werk en inburgeringslessen, zeggen de onderzoekers. “Dit heeft met name te maken met de intensiteit van de lessen en het gebrek van aansluiting tussen de lessen en het werk. Mensen ervaren het als twee los van elkaar bestaande activiteiten.”
“Zo komt het voor dat statushouders die al een baan hadden, die opzegden, omdat de schooltijden hetzelfde waren als de werktijden. Anderen worden, als onderdeel van de inburgeringscursus, geacht om vrijwilligerswerk te doen, terwijl ze liever een betaalde baan zouden willen. Ook zegt een groep dat inburgeren simpelweg te tijdrovend is om daarnaast nog te werken.”
Statushouders zonder werk hebben tijdens de inburgering recht op een uitkering. "Negen op de tien asielmigranten die in 2022 hun verblijfstatus verkregen, ontving in het eerste jaar een uitkering, aldus het CBS. In hun tweede jaar in Nederland daalde het percentage statushouders met een uitkering, naar 63 procent van mannen en 70 procent van vrouwen.
Veelgehoorde kritiek onder statushouders is dat ze eerder hadden willen beginnen aan de inburgering, maar dat die optie er bijna niet is. Zo kunnen er Nederlandse lessen worden gegeven in azc’s maar gebeurt dit zelden.