Het was maandagmiddag hard tegen hard tijdens het integratiedebat in de Tweede Kamer. Rechts wijst naar links – ‘jullie kijken alleen maar weg’ – en links wijst naar rechts – ‘jullie scheren iedereen over één kam’. Maar waar ligt nou echt cde oplossing voor het integratieprobleem?
Er werd fel gedebatteerd over het integratievraagstuk.
Hanneke Felten, senior onderzoeker ‘effectief discriminatie aanpakken’ bij Movisie, denkt de oplossing te hebben. In de Volkskrant verscheen vandaag het opiniestuk: “Niet de integratie van migranten is zorgelijk, maar juist die van witte Nederlanders.”
Ze schrijft:
“Als we echte integratie willen, waarbij mensen gelijkwaardig en respectvol samenleven met mensen met verschillende achtergronden, dan moeten we discriminatie en racisme steviger aanpakken.”
“Wie kijkt naar mensen met een migratieachtergrond, ziet dat hun integratie steeds beter gaat. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) stelde het al vast: ze doen het steeds beter in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en hebben volop contacten met mensen van een andere afkomst dan zijzelf. Dat geldt niet voor mensen met enkel een Nederlandse herkomst.”
(...)
“Premier Schoof spreekt over een aanpassing aan ‘onze normen en waarden’. Als we dan kijken hoe Nederlanders met enkel een Nederlandse achtergrond zich hiertoe verhouden, ontstaat ook geen beeld om trots op te zijn. Uit onderzoek uit 2015 blijkt dat de grove negatieve houding tegenover mensen met een migratieachtergrond sterk is toegenomen sinds het midden van de jaren ‘90. Het gaat dan om instemmen op grove negatieve stereotyperende uitspraken over mensen met een migratieachtergrond. Dat past dus zeker niet bij onze ‘normen en waarden’ zoals onder meer verankerd in Artikel 1 van de Grondwet.”
“Als ik, als wit persoon met enkel een Nederlandse achtergrond, om me heen kijk. dan herken ik veel van wat ik in onderzoeken lees. Ik hoor witte ouders zeggen dat ze hun kinderen naar een zo wit mogelijke school sturen. Of dat ze liever niet willen dat hun kind speelt met kinderen met een Marokkaanse achtergrond. Racistische opmerkingen op verjaardagsfeestjes van witte mensen zijn ook niet uitzonderlijk. In mijn eigen onderzoeken naar stagediscriminatie kom ik verschillende voorbeelden tegen van bedrijven die openlijk laten weten dat zij alleen een witte stagiaire willen hebben. En dat staat niet op zichzelf. Onderzoek onder uitzendbureaus laat zien dat het geen uitzonderingen zijn.”
“Als we échte integratie willen, waarbij mensen gelijkwaardig en respectvol samenleven met mensen met verschillende achtergronden, dan moeten we discriminatie en racisme steviger aanpakken.”