Nederlanders die relatief welvarend zijn en een hbo- of universitaire opleiding hebben genoten maken zich meer zorgen om het klimaat dan mensen met een mbo-opleiding. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Opvallend genoeg maakt de groep rijke, theoretisch opgeleide Nederlanders ondanks het klimaatbewustzijn minder duurzame keuzes dan de praktisch opgeleiden met een kleinere beurs.
Over het algemeen zijn zorgen over het klimaat in Nederland toegenomen. Bijna driekwart van de bevolking is van mening dat we iets moeten doen aan de opwarming van het klimaat door anders te leren leven.
Het onderzoek concludeert dat meer financiële middelen leidt tot minder duurzame keuzes. Het is voor rijken makkelijker om met het vliegtuig op vakantie te gaan, vaker de auto te pakken, vlees te eten, online spullen te bestellen en meer energie te verbruiken.
Voor het onderzoek kregen mensen uit verschillende lagen van de bevolking scenario's voorgelegd, zoals natuurrampen of waarschuwingen van wetenschappers. Dit leek weinig verandering te brengen in de bereidheid om ecologisch verantwoordere keuzes te maken. "Al is de dreiging van een klimaatramp nog zo sterk, het goedkoper maken van een bepaalde leefstijl verleidt meer dan de dreiging afremt", aldus de onderzoekers.