Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de manier waarop de politie Noord-Nederland, onder leiding van Martin Sitalsing, vergunningen heeft verleend voor airsoftwapens. Dit meldt het AD. Politiefunctionarissen zouden betrokken zijn geweest bij het vervalsen van documenten.
Airsoftwapens, zoals replica's van kalasjnikovs, zijn populair bij re-enactmentgroepen, maar vormen ook een risico omdat ze kunnen worden misbruikt bij bedreigingen of overvallen. Daarom zijn er strenge regels rond het bezit en gebruik ervan. De politie moet er altijd zeker van zijn dat deze realistische nepwapens uitsluitend voor legale evenementen worden ingezet.
Opmerkelijk is dat een Friese airsoftclub, ondanks beschuldigingen van valsheid in geschrifte en een conflict met de landelijke vereniging, toch een officiële erkenning kreeg. Dit gebeurde onder toezicht van politiechef Sitalsing. In plaats van in te grijpen bij de fraude, die door zijn eigen agenten werd opgemerkt, ontving de club in augustus de officiële status van minister David van Weel, zonder betrokkenheid van de landelijke organisatie. Dit maakt politiecontrole moeilijker.
Na herhaaldelijke druk van de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV) heeft het OM besloten de zaak grondig te onderzoeken. Daarnaast voert de politie een intern onderzoek uit naar de betrokkenheid van de afdeling Korpscheftaken.