De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de voorloper van de AIVD, volgde jarenlang Joodse Amsterdammers die na de Tweede Wereldoorlog terugkeerden uit de vernietigingskampen. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Het Parool. De krant analyseerde de archieven van de BVD.
Een grote groep Holocaustoverlevenden werd tot in de jaren tachtig door de dienst bespioneerd. Zo werd er door de veiligheidsdienst genoteerd wie er aanwezig waren bij herdenkingen.
Ook de belangenorganisatie voor de overlevenden van de vernietigingskampen, het Nederlandse Auschwitz Comité, werd scherp in de gaten gehouden. De organisatie werd door de BVD als extremistische organisatie bestempeld.
Uit het onderzoek van de krant blijkt ook dat de marechaussee de Holocaustoverlevenden bespioneerde. Zodra de Joden de douane op Schiphol passeerden, werden hun reisgegevens doorgegeven onder vermelding van de ‘lijst met personen die hebben deelgenomen aan de herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz’.
In een reactie laat de AIVD weten dat de BVD tijdens de Koude Oorlog onderzoek deed naar het communisme en dat ‘’mogelijk onderzoek naar personen’’ van het comité ‘’in dat licht kan worden gezien’’.