Huh? Opmerkelijk nieuws vandaag: “Het ministerie van Financiën verlengt de contracten met zzp’ers die werkzaam zijn voor de hersteloperatie toeslagen tot na 1 januari 2025. Dit geldt ook voor zzp’ers die door het ministerie zelf worden aangemerkt als (waarschijnlijk) schijnzelfstandigen.”
Dat blijkt uit een brief die in handen is van kennisplatform ZiPconomy, die het ministerie onlangs heeft verstuurd aan de bedrijven via wie deze zzp’ers worden ingehuurd.
Financiën is bang dat de afhandeling van het dossier toeslagenouders zonder dit besluit in gevaar komt.
Tekst gaat verder onder de video.
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst weer naheffingen en verzuimboetes opleggen als bij iemand schijnzelfstandigheid wordt vastgesteld. Wat simpel gezegd betekent dat iemand zich presenteert als zelfstandige (zzp’er), terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband.
Bij het herstelproces van de toeslagenaffaire maakt het ministerie van Financiën ook gebruik van extern ingehuurd personeel, waaronder zzp’ers. Veel van die zzp’ers zullen vanaf 1 januari ook als schijnzelfstandige kunnen worden aangewezen, schrijft ZiPconomy. Maar omdat het niet is gelukt om die mensen vóór 1 januari 2025 te vervangen door vast personeel, zullen die ‘schijnzelfstandigen’ gewoon volgend jaar hun werk blijven doen. Kortom: De Dienst Toeslagen, die verantwoordelijk is voor de afhandeling van de toeslagenaffaire, zal zich niet houden aan de Wet DBA.
“Ten behoeve van de continuïteit van de hersteloperatie en om financieel herstel aan gedupeerden te waarborgen, hebben UHT, BAC en CWS toestemming gekregen om zzp’ers met een risico op schijnzelfstandigheid ook na 1 januari 2025 in te blijven zetten, mits deze inzet in de jaren 2025 en 2026 wordt afgebouwd conform het eerder opgestelde afbouwplan voor zzp’ers met een risico op schijnzelfstandigheid.” (via).
Zzp’ers die vanaf 1 januari de klos zijn, hoeven zich geen zorgen te maken. De Dienst Toeslagen zal de naheffingen en eventuele boetes vergoeden.