article image Binnenland

Let op: tanken wordt deze zomer nóg duurder; experts somber over olieprijs

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 26/06 09:58

Beschuldigende vinger naar Gaza-oorlog en Oekraïne-conflict

Mensen die van plan zijn om deze zomer op vakantie te gaan met de auto, worden geconfronteerd met een flink hoger prijskaartje aan de pomp, stellen experts woensdag in De Telegraaf. Automobilisten gaan in de vakantie meer betalen voor een volle tank, onder druk van de oplopende olieprijzen. 

Het aantal klanten bij tankstations net over de grens met Duitsland steeg dit jaar met 25 procent ten opzichte van vorig jaar; Nederlanders zijn dol op de spotgoedkope brandstof bij onze oosterburen. 

Geopolitieke spanningen

Experts wijzen naar wereldwijde spanningen als de Gaza-oorlog en het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Ook door de hitte en onstuimige economische groei is er meer vraag naar brandstoffen. Olie is dit jaar per saldo 10% duurder geworden, wat een direct effect heeft op de prijs aan de pomp. 

Op dit moment ligt de literprijs van Euro95 op €2,20. Die pompprijs zal hoog blijven of stijgen gedurende de zomervakantie, vertelt energie-expert Hans van Cleef aan de krant. De olieprijs ligt nu op $84,50 per vat, maar kan volgens hem oplopen tot $88 per vat. 

De OPEC, een verzameling landen die verantwoordelijk is voor zo’n veertig procent van de olieproductie in de wereld, heeft laten weten de productie te verhogen ‘’als marktomstandigheden dat toelaten’’. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties