Binnenland
Honderdduizenden huishoudens dreigen zonder drinkwater te zitten door overheidsregels
'De overheid moet ons meer ruimte geven'
Er dreigt een
tekort aan drinkwater te ontstaan in Nederland door overheidsregels. De dreiging is het grootst in West-Brabant, Groningen, regio Den Haag en onder het IJsselmeer. Meerdere plekken dreigen problemen met drinkwater te ondervinden als de overheid geen actie onderneemt.
Om water te winnen, hebben waterbedrijven vergunningen nodig van de overheid. Zo'n vergunning wordt bijvoorbeeld afgegeven voor 1 miljoen kuub water. Maar wil een bedrijf meer, dan is een nieuwe vergunning nodig. Die vergunning is echter lastig te krijgen vanwege de kans op droogte en gevolgen voor boeren en natuur.
Een tweede probleem is het personeelstekort. Als de vergunning er eenmaal is, dan is er vaak geen personeel te vinden om snel te gaan bouwen. "Er moet snel actie komen van de overheid", aldus Hans de Groene, directeur van Vewin, de vereniging van waterbedrijven.
Daarnaast moet de waterbedrijvensector meer financieringsruimte krijgen van de minister, veronderstelt De Groene. "Het kost honderden miljoenen per jaar extra." Hij duidt met 'financieringsruimte' op de regel dat waterbedrijven nauwelijks winst mogen maken. Ze hebben daardoor weinig geld om te investeren.
Alles bij de bank lenen kan ook niet, want dan moet een deel van de investeringen met eigen vermogen worden betaald.
Zeker even checken
Zeker even checken