Binnenland
Groningse theatergroep maakt voorstelling met TBS-patiënten
'TBS' wordt gespeeld in Van Mesdagkliniek
Een avondje wandelen in de tbs-kliniek.
Het kan binnenkort in Groningen. Daar gaat in november de theaterproductie
TBS in première, een theaterervaring die is gemaakt met tbs'ers. Het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Van Mesdag opent voor vijf avonden haar deuren voor publiek. Niet alleen het spel, ook de technische begeleiding en de rekwisieten zijn in handen van patiënten.
Het theaterproject is een samenwerking tussen de Van Mesdagkliniek en theatervereniging Schout Bij Nacht. Artistiek leider Dio van Velden wil dat de patiënten centraal staan. "Ik vind het belangrijk dat de deelnemers als individu worden opgemerkt en dat hun talent wordt gezien. We laten hen aan het woord", aldus Van Velden. De acteurs hebben allemaal een ernstige misdaad begaan. "Maar de focus ligt niet op wat zij hebben gedaan. De voorstelling zal gaan over hun dromen, ambities en talent. Zo heb ik de vraag gesteld: 'Wat wilde je vroeger worden'? Dat maakte veel los en daarmee zijn we aan de slag gegaan."
Onzekerheid
Dio van Velden liet zich bij het maken van de productie inspireren door een krantenartikel over de onzekerheid die tbs'ers ervaren. Bij tbs, voluit ter beschikkingstelling, bepaalt een rechter elke 2 jaar of iemand in aanmerking komt voor verlof of verlenging van de opname. Hierdoor zitten sommige tbs'ers tientallen jaren in de kliniek.
De theaterwandeling, waarbij in verschillende ruimtes performances zullen worden gehouden over het leven in de kliniek, is een samenwerking van de theatergroep en nagenoeg iedereen die bij de kliniek betrokken is. "De mensen in de hout- en metaalwerkplaatsen, de repro-afdeling, het restaurant, de ateliers, de dagbestedingen... Vele tientallen werken met man en macht aan de kostuums. Die worden speciaal gemaakt en beschilderd", vertelt Van Velden. Patiënten leverden ook gedichten en delen van dagboeken in bij de makers, om bij te dragen aan het verhaal.
Schout Bij Nacht is niet schuw voor het aanpakken van taboes. Eerder maakte het collectief al voorstellingen over discriminatie en mannenprostitutie.
TBS kwam tot stand met steun van de provincie Groningen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie.
Zeker even checken
Zeker even checken