article image Binnenland

Extinction Rebellion blokkeert toegang tot Rijksmuseum vanwege sponsorrelatie met ING

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 07/09 10:30

ING is volgens XR deels verantwoordelijk voor de overstromingen in India en Bangladesh

Zaterdagochtend hebben demonstranten van Extinction Rebellion zich vastgeketend aan de hekken van de tunnel naar de ingang van het Rijksmuseum. De actiegroep beoogt hiermee te verhinderen dat bezoekers het museum in Amsterdam betreden. Personen in de fiets- en voetgangerstunnel werden eerst naar buiten geleid. 

XR eist dat het museum zijn sponsorrelatie met ING beëindigt. "Onbegrijpelijk dat het Rijksmuseum zich laat sponsoren door ING, de grootste financiële aanjager van de klimaatcrisis", zegt een woordvoerder van XR. "Door geld aan te nemen van ING, geeft het museum de grootvervuiler de gelegenheid zijn vieze gezicht te verschuilen achter beroemde kunstwerken uit de Nederlandse geschiedenis. Dat moet stoppen."

Een woordvoerder van het Rijksmuseum heeft bevestigd dat het museum gesloten is vanwege de actie. "Het Rijksmuseum is een plek waar mensen komen voor kunst en geschiedenis. Veiligheid van bezoekers, medewerkers en collectie staat voorop. Elke actie die dit in gevaar brengt, is onacceptabel", aldus de woordvoerder.

De demonstranten, gekleed in het geel, rolden omstreeks 08.30 uur twee grote spandoeken uit met de tekst 'Rijks, zeg nee tegen ING', en hingen twee andere spandoeken op met daarop 'No art on a dead planet'. Vervolgens ketenden enkele van hen zich vast aan de hekken.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties