Nederland worstelt met hoge inflatie: wat is er aan de hand?
De prijzen in Nederland blijven stijgen: suiker is 41,7% duurder, zuivel en eieren volgen snel. Of neem de koophuizen, waarvoor je volgend jaar gemiddeld zo'n 520.000 euro moet neertellen. De inflatie ligt hier met 3,2% aanzienlijk hoger dan in andere Europese landen, waar de gemiddelde inflatie slechts 2% bedraagt. De Nederlandsche Bank (DNB) wijst op economische krapte: er is simpelweg te veel vraag naar producten, diensten en personeel.
Daarnaast spelen factoren als accijnsverhogingen op tabak en stijgende huurprijzen een rol. Zo stegen de huren dit jaar met 5,4%, de hoogste stijging in dertig jaar.
Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen (CBS) ziet ook dat Nederland harder groeit dan de rest van Europa, maar dat brengt z'n eigen problemen mee. "De economie groeit hier sneller, en die krapte duwt de prijzen omhoog," legt hij uit. Zelfs de maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de inflatie te drukken lijken niet genoeg om de prijzen in Nederland tot rust te brengen.
Zonder deze extra lasten, zoals de huurverhogingen en accijnzen, zou de inflatie volgens Mulligen 0,5 tot 1 procentpunt lager liggen. Toch voorspelt DNB dat de inflatie nog jaren hoog blijft. Pas tegen 2026 lijkt er verlichting te komen, maar zelfs dan blijft de inflatie met 2,8% nog boven het Europese gemiddelde.