article image Binnenland

De nieuwste betaalmethodes


Contant geld raakt steeds meer uit de mode, want we hebben nu talloze digitale betaalmethoden. Betalen wordt elke dag makkelijker, sneller en meer digitaal. De ontwikkelingen gaan razendsnel en er komen voortdurend nieuwe opties bij.  In winkels en online kun je eenvoudig transacties doen via je bankapp. Vooral de afgelopen twee jaar zijn de digitale ontwikkelingen snel gegaan. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende betaalmethoden. Wil je ook weten wat de nieuwste betaalmethodes zijn? Lees dan verder voor meer informatie!

Mobiele betalingen

Wereldwijd wordt er steeds vaker mobiel betaald, met smartphones die als digitale portemonnees dienen. Deze technologie noemen we ook wel NFC-technologie. Hiermee kunnen consumenten eenvoudig afrekenen door hun telefoon tegen een betaalterminal te houden en zo indirect te betalen met hun bankpas of creditcard van ICS Cards. Dit gebruiksgemak heeft mobiele betalingen op de tweede plaats gezet, net achter betalingen met betaalpassen.

Contactloos betalen

Contactloos betalen blijft ook groeien en hiermee hebben consumenten de mogelijkheid om snel en veilig af te rekenen door hun mobiele telefoon, smartwatch of andere wearable tegen een betaalautomaat te houden. Deze methode is tijdens de pandemie vooral populair geworden, omdat dit gewoon een stuk hygiënischer en makkelijker was.

E-wallets

Daarnaast bieden e-wallets het gemak van zowel contactloos als mobiel betalen. Deze digitale portemonnees zijn gekoppeld aan bankrekeningen en creditcards. Wil jij dat ook? Je kunt dan een creditcard aanvragen en deze koppelen aan je wallet. Grote techbedrijven zoals Apple, Google en Amazon hebben hun eigen e-wallets. Dit maakt het voor de consument makkelijk en zo hebben ze veel keuze om digitaal te betalen.

Achteraf betalen

Verder betalen steeds meer mensen achteraf. Op die manier kunnen klanten hun producten pas na ontvangst betalen en dat is eigenlijk te vergelijken met de ouderwetse acceptgiro. De provider verwerkt de betalingen, maar er blijft een risico bestaan dat klanten producten retourneren. Wat vroeger vooral voor zakelijke transacties werd gebruikt, verwachten consumenten nu standaard bij online aankopen. Dit laat zien hoe belangrijk vertrouwen is geworden in het aankoopproces voor zowel ondernemers als klanten.

QR-betalingen

De QR-code is nu ook terug als een handige manier om op afstand te betalen. Bedrijven plaatsen QR-codes op facturen en kassabonnen en zo kunnen consumenten eenvoudig betalen met hun smartphone. Dit verkleint de kans dat mensen verkeerde betaalgegevens invoeren en ook dit maakt geld overmaken een stuk makkelijker.

Cryptocurrency

Niet te vergeten: cryptocurrency. Deze technologie heeft de betaalwereld veranderd en het wordt wereldwijd steeds meer geaccepteerd als digitaal betaalmiddel. Hoewel deze technologie nog in ontwikkeling is, zijn betaalnetwerken toch al bezig om hun diensten uit te breiden om transacties met cryptocurrency mogelijk te maken. Dit markeert pas echt een verschuiving naar alternatieve betaalmethoden.

Tokenization

Tot slot hebben we tokenization. Dit is een nieuwe technologie die veiligheid en privacy bij digitale betalingen verbetert. In plaats van echte betaalgegevens te gebruiken, creëert tokenization unieke codes om fraude te voorkomen. Dit geeft zowel consumenten als bedrijven extra zekerheid bij het beschermen van gevoelige informatie. Was jij al op de hoogte van deze betaalmethoden?

Zeker even checken

Zeker even checken