article image Binnenland

Commissie stelt dat politie te hard optrad tegen klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 05/09 14:30

'Disproportioneel en niet behoorlijk'

De politie Den Haag heeft een klacht van Extinction Rebellion demonstranten gegrond verklaard vanwege hardhandig optreden van agenten. De klachtencommissie noemt de behandeling "disproportioneel" en "niet behoorlijk". Er zijn vier klachten beoordeeld, aldus de politie.

De klachten gaan over politieoptreden tijdens demonstraties op de A12 in september en oktober vorig jaar. Een 73-jarige EHBO'er diende een klacht in omdat hij tijdens een arrestatie hardhandig werd aangepakt, ondanks dat hij zich niet verzette. Hij werd zo hardhandig aangepakt dat hij vreesde dat hij zijn pols en schouders zou breken.

Bokkenpoot

Bij de EHBO'er werd het zogenoemde bokkenpootje gebruikt, waarbij de pols pijnlijk wordt gebogen. De andere klager kreeg te maken met zowel de bokkenpoot als een neusklem, waarbij de neus krachtig omhoog wordt geduwd. 

De klachtencommissie adviseert de politie om de polsklem en de neusklem niet standaard te gebruiken. "Het mag geen automatisme worden."

De commissie schrijft ook dat het demonstranten niet mag worden verweten dat zij niet actief meewerken aan hun aanhouding.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties