Binnenland
Aantal minderjarige alleenstaande asielzoekers gegroeid
Nederland nog steeds aantrekkelijk
Het afgelopen jaar hebben meer minderjarige alleenstaanden asiel aangevraagd in Nederland dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek en Datacentum (WODC) dat vandaag aan de Tweede Kamer wordt gepresenteerd. Het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen, ook wel amv'ers, dat dit jaar een aanvraag deed lag tot en met november op 5400. In 2022 waren dit er 4200 en een jaar eerder zelfs 2200.
Binnen de groep migranten die jaarlijks asiel aanvraagt in Nederland wordt de groep alleenstaande minderjarigen groter. Voorheen was dit te wijten aan de gunstige nareisregels die Nederland hanteert ten opzichte van omliggende landen. Toch zou het imago van Nederland als een land met snelle asielprocedures door de schrijnende situatie in Ter Apel flink zijn afgebrokkeld. "Al zou het kunnen dat er nog steeds foutieve informatie rondgaat onder de jongeren", vertelt hoofdonderzoeker Isik Kulu-Glasgow aan de
NOS. Het strenge asielbeleid in andere Europese landen is volgens het rapport ook een reden om voor Nederland te kiezen.
Syriërs
Zeker de helft van de groep jongeren die asiel aanvraagt in Nederland is afkomstig uit Syrië. Het gaat hier voor een deel om jongeren die al enkele jaren in de regio zijn opgevangen maar daar te maken kregen met discriminatie en andere erbarmelijke omstandigheden. Het aantal Syrische 'amv'ers' ligt zelfs hoger dan in 2015, toen verreweg de meeste Syriërs Nederland bereikten.
Volgens de Dublinverordening, een Europese afspraak over asiel uit 2014, mogen EU-landen amv'ers niet terugsturen naar het land van aankomst in Europa. Hierdoor kan deze groep relatief gemakkelijk rondreizen.
Zeker even checken
Zeker even checken