article image Algemeen

Zo verhelp je scheuren in je nieuwbouwwoning


Het probleem van scheuren in een nieuwbouwwoning is een veelvoorkomend probleem dat veel huiseigenaren ervaren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem te voorkomen en een gladde, mooie afwerking te behouden.

Wat veroorzaakt scheuren?

Scheuren ontstaat vaak door het krimpen en uitzetten van de muren, vooral in nieuwbouw. Het bouwmateriaal heeft de neiging om te bewegen naarmate het droogt en zich aanpast aan de omgevingscondities, denk hierbij aan temperatuur- en vochtigheidsverschillen. Dit kan leiden tot scheuren en onregelmatigheden op het oppervlak.

Een stabiel binnenklimaat is belangrijk voor het voorkomen van scheuren. Houd de temperatuur en vochtigheidsgraad in je woning constant. Gebruik luchtbevochtigers en ventilatiesystemen om een gezond binnenklimaat te behouden. Dit helpt om spanningen in de muren te verminderen en voorkomt dat materialen te snel uitzetten of krimpen.

Dunpleister als eerste oplossing

Scheuren in de woning kunnen effectief opgelost worden met het aanbrengen van dunpleister. Dit is een dunne laag pleister die over de muren wordt aangebracht om een glad en egaal oppervlak te creëren. Dunpleister vult kleine scheuren en oneffenheden op, waardoor het een uitstekende basis vormt voor verdere afwerking.

Renovlies als alternatief

Naast dunpleister kan het gebruik van renovlies behang helpen bij het opvullen van scheuren. Renovlies is een speciaal soort glasvezelbehang dat zeer sterk en duurzaam is. Door renovlies behang aanbrengen, creëer je een extra beschermlaag die scheuren en beschadigingen voorkomt. Dit behang is gemakkelijk aan te brengen en biedt een gladde afwerking die jaren meegaat.

Voorbereiding van de muren

Voordat er dunpleister of renovlies behang op de muren wordt aangebracht, moeten de muren goed voorbereid worden. Zorg ervoor dat de muren schoon en vrij van stof en vuil zijn. Eventuele losse delen moeten worden verwijderd en gaten of scheuren moeten worden opgevuld. Een goed voorbereide ondergrond zorgt voor een betere hechting van zowel dunpleister als renovlies behang.

Stap-voor-stap gids voor dunpleister en renovlies

  1. Oppervlak voorbereiden: Reinig de muur grondig en verwijder losse delen.
  2. Dunpleister aanbrengen: Breng een dunne laag pleister aan met een spuitmachine. Laat dit drogen volgens de instructies van de fabrikant.
  3. Renovlies behang aanbrengen: Snijd het renovlies behang op maat en breng lijm aan op de muur. Plak het behang zorgvuldig op de muur, begin bij de hoeken en werk naar buiten toe. Druk het behang goed aan om luchtbellen te verwijderen.
  4. Afwerking: Na het aanbrengen van het renovlies behang, kun je de muren verven of een andere afwerking toepassen naar wens.

Onderhoud en tips

Om de beste resultaten te behouden, is regelmatig onderhoud van je muren belangrijk. Controleer periodiek op scheuren of beschadigingen en repareer deze tijdig. Gebruik kwalitatieve verven en materialen voor een langdurige afwerking. Kleine scheuren kun je eenvoudig zelf repareren met vulmiddel en een plamuurmes. Voor grotere scheuren is het verstandig om een professional in te schakelen.

Wees ook voorzichtig met het verplaatsen van meubels om schade aan de muren te voorkomen. Door deze stappen te volgen en aandacht te besteden aan de details, kun je scheuren in je nieuwbouwwoning effectief verhelpen.

Zeker even checken

Zeker even checken