Een hybride warmtepomp wordt voor 90 procent van de huizen tóch niet verplicht, omdat de investering in het apparaat met de huidige energieprijzen niet binnen zeven jaar is terug te verdienen, schrijft het AD.
Vorig voorjaar kondigde woonminister Hugo de Jonge aan dat iedereen vanaf 2026 een hybride warmtepomp moet laten aansluiten als de cv-ketel wordt vervangen. Alleen kent die verplichting een hoop uitzonderingen, waardoor een warmtepomp uiteindelijk maar voor een heel klein deel van de Nederlandse huishoudens verplicht wordt.
Eén van die uitzonderingen is dat de investering binnen zeven jaar terug is te verdienen. Maar die terugverdientijd loopt op dit moment terug, omdat het gasverbruik daalt. Nederlanders zijn sinds de energiecrisis veel zuiniger gaan leven. De terugverdientijd ligt nu boven de zeven jaar als het gasverbruik lager is dan 1500 kubieke meter, stelt Milieu Centraal.
Naast het gasverbruik heeft ook de prijs van gas een sterke invloed op de terugverdientijd. Daarom speelt klimaatminister Rob Jetten met de gedachte om de eerste 800 kubieke meter gas relatief goedkoop te houden en alles wat daar boven komt zwaarder te belasten, schrijft de krant. Dat maakt een warmtepomp namelijk interessanter.
Volgend jaar wordt gas mogelijk nóg duurder vanwege hogere belastingen. De Tweede Kamer zoekt nog naar financiering om die belastingverhoging te voorkomen.
Het besluit van woonminister De Jonge: