Het wordt langzaamaan weer steeds kouder in ons land, en dat betekent dat bij veel Nederlanders de verwarming weer aan gaat. Genoeg reden dus om je energiecontract onder de loep te nemen. Dít zijn de belangrijkste zaken om in de gaten te houden.
Aankomende maand zullen extra veel mensen overstappen. De reden? Het prijsplafond vervalt per 1 januari 2024. Je kunt de aankomende maand rekenen op een verlengingsaanbod van je energieleverancier. De bedrijven zijn verplicht om minimaal 30 dagen van tevoren iets te laten weten over nieuwe tarieven.
In het AD geven energie-experts tips.
“Gebruik een energievergelijkingssite en kijk wat je belangrijk vindt”, tipt Joyce Donat van de Consumentenbond. “Gebruik een energievergelijkingssite en kijk wat je belangrijk vindt, bijvoorbeeld duurzaamheid of de bereikbaarheid van de klantenservice.”
Volgens Geert Wirken van Keuze.nl – een van die vergelijkingssites – is overstappen vaak voordeliger dan verlengen.
Verdiep je in de zogeheten ‘loyaliteitsbonus’ die na afloop van je contract worden uitgekeerd, maar bij het afsluiten van een nieuw contract worden aangeboden als een soort welkomskorting.
Energie-expert Joris Kerkhof zegt tegen de krant dat de hoogste bonus voor een eenmalig contract 458 bedroeg, terwijl klanten anderhalf jaar geleden nog konden rekenen op een korting van 150 tot 200 euro. Kortom: er zit een stijgende lijn in, en het heeft zin om ernaar te kijken.
De energieprijzen worden nooit meer zo laag als voor de energiecrisis, maar de gasprijs is op dit moment wel op een laag punt beland. “Wil je zekerheid, dan is het een goed moment om een contract af te sluiten”, aldus Kerkhof.
Voor de bezitters van zonnepanelen heerst er enigszins onzekerheid. Het is namelijk de vraag hoe de Eerste Kamer halverwege december zal stemmen over een wetsvoorstel over de afschaffing van de salderingsregeling. Wat de precieze gevolgen van een afschaffing zouden zijn, is vooralsnog onduidelijk. Op dit moment rekenen bijna alle energieleveranciers terugleverkosten: je betaalt geld voor de stroom die je teruglevert aan het net.
“Het is de vraag wat energieleveranciers dan met de terugleverkosten”, aldus Kerkhof. “Het is nu nog onduidelijk of je dan je contract af kunt zeggen, zonder opzegboete, of dat de energieleveranciers die terugleverkosten kunnen laten vallen.”