We zien het steeds vaker dat mensen na een flinke tijd voor een werkgever te hebben gewerkt binnen een bepaalde sector, de keuze maken om iets compleet anders te gaan doen. Ergens ook wel logisch, want stel dat je het niet meer helemaal naar je zin hebt en je moet nog wel een jaar of 20 werken, dan is dit allesbehalve prettig. Een switch die we bijvoorbeeld veel zien, is die richting de zorg en dan vooral bij vrouwen. Mocht jij nu ook al een tijdje achter je computer zitten en niet precies zeker weten of hetgeen wat je nu (nog) doet, wel hetgeen is wat je ook tot je pensioen wilt doen, dan hebben wij een aantal tips voor je.
Een belangrijke eerste stap in je carrière switch naar de zorg is het ontdekken van je passie voor dit vakgebied. Waarom wil je graag in de zorg werken? Wat trekt je aan? Het is belangrijk om hierbij stil te staan en voor jezelf helder te hebben waarom je voor de zorg kiest. Dit zal je helpen gemotiveerd te blijven, vooral tijdens uitdagende momenten. Zo kan het zijn dat een vacature WMO consulent je enorm aanspreekt, maar je niet helemaal weet wat er dan van je wordt verwacht. Het is dan dus ook helemaal niet vreemd om eens te vragen om een dag met iemand mee te lopen, zodat je een goed beeld krijgt van wat een bepaalde functie nu eigenlijk inhoudt.
Afhankelijk van het specifieke gebied waarin je wilt werken, kan het nodig zijn om een opleiding te volgen of je bij te scholen. Stel dat je een vacature voor werken in Friesland bij de GGD hebt gezien, dan kan het zijn dat je voor bepaalde functies een bepaalde opleiding moet volgen. Omdat er natuurlijk al jaren een tekort aan personeel is in de zorg, zien we dat veel instellingen een opleiding naast een baan aanbieden. Zo begin je bijvoorbeeld op een administratieve functie, maar kun je gedurende de opleiding steeds meer de kant op waar je uiteindelijk graag wilt zijn.
Om je kansen op een succesvolle carrière switch te vergroten, is het aan te raden om werkervaring op te doen in de zorg. Dit kan in de vorm van een stage, vrijwilligerswerk of een bijbaan. Op deze manier kun je proeven van de praktijk en ontdekken of dit echt iets voor jou is. Daarnaast geeft werkervaring in de zorg ook een waardevolle toevoeging aan je cv. Bij werkervaring moet je bijvoorbeeld denken aan het zetten van koffie, het vermaken van de bewoners in een zorginstelling of allerlei andere soortgelijke klussen waar je niet direct een (medische) opleiding voor nodig hebt.
Netwerken is ontzettend belangrijk bij het maken van een carrièreswitch naar de zorg. Maak gebruik van je bestaande netwerk en breid dit uit door actief contacten te leggen in de zorgsector. Denk hierbij aan vakbijeenkomsten, evenementen en online platforms. Verdiep je in de organisaties waar je graag zou willen werken en bouw aan relaties met mensen die al werkzaam zijn in deze sector. Dit kan je helpen bij het vinden van vacatures en het verkrijgen van waardevolle adviezen om uiteindelijk te weten of het iets voor je is.