article image Algemeen

The Wall Street Journal: Nord Stream pijpleidingen zijn opgeblazen met goedkeuring van Zelensky

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 15/08 12:30

'Het hele plan werd in een dronken bui bedacht'

De Nord Stream pijpleidingen zijn niet opgeblazen door Rusland, maar door een paar Oekraïense mensen die als toerist de Oostzee opgingen, meldt The Wall Street Journal. 

President Zelensky ontkent stellig dat hij goedkeuring heeft gegeven voor de aanslag op de energievoorziening van Rusland naar West-Europa. Zijn adviseur beweert dat er een duidelijk spoor naar Rusland leidt.

De conclusies van de Amerikaanse krant zijn echter in lijn met het onderzoek dat Duitsland al uitvoerde en de rapporten die door de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD zijn opgesteld. Slechts enkele dagen na de aanslag in september 2022 waren de Nederlanders al op de hoogte van veel details.

Het plan om de directe gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee op te blazen, is volgens The Wall Street Journal ontstaan tijdens een borrel van Oekraïense militairen.

Terwijl de alcohol rijkelijk vloeide om het succes van het afweren van de Russische invasie te vieren, werd een plan bedacht: de oorlogskas van Rusland zou hard geraakt worden als direct aardgas naar Europa niet meer mogelijk was. Daarnaast zou er slechts één directe pijpleiding overblijven, namelijk die over Oekraïens grondgebied, wat een aanzienlijke doorvoervergoeding zou betekenen.

De plannen werden in de daaropvolgende maanden serieus uitgewerkt, met de goedkeuring van president Zelensky, aldus vier bronnen. 

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties