Na 45 jaar is NASA de Voyager 2 kwijt. De ruimtevaartorganisatie is het contact met de ruimtesonde verloren. Door een foutje staat de antenne niet meer op aarde gericht en is er geen connectie meer mogelijk. Toch lijkt het drama mee te vallen: NASA verwacht vanzelf weer contact te kunnen krijgen, volgens de organisatie is de afwijking tijdelijk.
De ruimtesonde kalibreert zichzelf een paar keer per jaar opnieuw. Dus ook als deze contact verliest, zoals nu, moet de verbinding vanzelf hersteld worden. Daarin wordt 15 oktober voor NASA een spannend moment. Dan moet duidelijk worden of er weer contact te krijgen is met het gevaarte.
Omdat de sonde maar een beetje energie verbruikt houdt deze het al zolang vol. Toch is de vlucht hoe dan ook eindig. De voorraden raken langzaam maar zeker op. Het contact met de aarde zal in de toekomst echt verloren gaan, maar als het goed is duurt dat nog tot ergens tussen 2025 en 2030.
Al sinds 1977 is de Voyager onderweg dieper en dieper het heelal in. De sonde wordt gebruikt om meer te weten te komen over de ruimte, op dit moment zit het vliegende object op bijna 20 miljard kilometer van de aarde. Vijf jaar terug verliet de Voyager 2 ons zonnestelsel, daar was 40 jaar aan vliegen voor nodig.