article image Algemeen

Passen gemaakt met milieuvriendelijke methoden


Een klantenkaart, een toegangspas, een medewerkerspas. Je hebt tegenwoordig heel wat plastic passen in je portemonnee of pasjeshouder. De klimaatverandering met regenval en extreme droogte drukt bedrijven echter met de neus op de feiten: ecologisch verantwoord produceren is belangrijk. Wil je graag duurzame plastic kaarten of pasjes maken? Dan zijn er gelukkig steeds meer materialen en technieken die fors minder belastend zijn voor het milieu.

Pasjes van duurzamere materialen

Als je pasjes gaat bedrukken, wil je een scherpe drukkwaliteit. Het Groningse DCP (Dutch Card Printing) heeft een eigen drukkerij en meer dan 20 jaar ervaring met uiteenlopende branches. Deze expert begrijpt goed wat je bedrijf, museum, park of organisatie nodig heeft. DCP maakt gebruik van milieuvriendelijke drukprocessen, waaronder waterloos offsetdrukken. Als het gaat om duurzame passen zijn er diverse mogelijkheden, zoals:

  • een pas van ABS-plastic, gemaakt met een efficiënt productieproces
  • een ecopas van karton, papier of hout uit duurzaam beheerde bossen
  • een pvc-vrije, recyclebare pas van 60% kalk en 40% polyethyleen (PE)

Een pas van duurzaam plastic

Veel fabrikanten van pasjes gebruiken voornamelijk pvc als materiaal. Het nadeel van een pvc-pasje is dat het geen duurzaam plastic is. Je kan het niet terugsmelten naar één basismateriaal. Het bestaat vaak uit vijf laagjes, waaronder een drager, twee laagjes voor de bedrukking en twee plastic laminaatlaagjes voor de bescherming aan de buitenzijde.

DCP gebruikt voor het grootste deel van de kunststof passen die het bedrijf vervaardigt ABS. Deze plastic passen hebben als voordeel dat ze uit één kunststofsoort zijn gemaakt. ABS is direct mat of glans te bedrukken en heeft geen beschermend laminaat nodig.

Wat is ABS materiaal?

ABS is op zich geen milieuvriendelijk materiaal. Het is en blijft kunststof. Het bevat wel minder schadelijke hoeveelheden van het bestanddeel benzeen dan de hoeveelheid chloride die in pvc zit. De overige voordelen van ABS voor het milieu zitten vooral in het productieproces van de ABS-pas en de bedrukking:

  • Het basismateriaal bestaat uit korrels (granulaat) die in de gietmal van een plastic pas gaan. Afval wordt meteen hergebruikt en gaat terug in de gietmachine.
  • De bedrukking is direct op de pas te drukken. Dit scheelt extra laagjes.
  • Er ontstaan minder transportkosten dan bij een pvc-pas (waarvan de componenten uit verschillende plaatsen komen).
  • Misdrukken en proefpasjes van ABS voor het bepalen van de gewenste kleur en scherpte zijn geschikt om te recyclen. De versnipperde kunststof dient onder meer als materiaal voor bankjes in parken.

Diverse soorten milieuvriendelijke ecopassen

Bij DCP zijn de fabricageprocessen zo ingericht dat ze een kleine ecologische voetafdruk achterlaten. Daarnaast gaan de plastic pasjes lang mee. Wil je als bedrijf of organisatie liever geen plastic in je passen? Dan is een ecopas van biologisch afbreekbaar materiaal een goede oplossing. Denk aan pasjes van papier, karton of hout. De populaire pasjes van hout zijn gemaakt van hout uit gecertificeerde bossen. Desgewenst voorziet DCP ze van een barcode, magneetstrip of veld voor een handtekening.

Een materiaal dat niet volledig afbreekbaar is, maar dat wel vrij is van pvc, is bio-PE/kalk. Het bestaat voor 60% uit kalk (biologisch afbreekbaar) en voor 40% uit de recyclebare kunststof polyethyleen (PE). De grondstoffen van deze pasjes zijn te recyclen zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen. De pasjes van bio-PE/kalk lijken op plastic en hebben als voordeel dat ze net zo stevig zijn als plastic.

Duurzamer drukproces: zonder water

Dutch Card Printing maakt voor de bedrukking van de pasjes gebruik van offsetdrukpersen die uniek zijn in Nederland. Het drukproces is milieuvriendelijker dan de standaard offsetdruk die veel bedrijven gebruiken voor hun pasjes van pvc. Dit procedé van DCP heet 'waterloos offset'. Het houdt in dat je alleen de inkt nodig hebt en geen water of chemicaliën. Voor het drukproces wordt schone energie gebruikt. De techniek levert betere details en een grotere kleurkracht op.

De inkt, die door verhitting met uv-licht wordt uitgehard, is sneller droog. Hierdoor kan DCP de met deze techniek bedrukte pasjes extra snel leveren. Aangezien er geen uitstoot is naar lucht, bodem of water, is de milieubelasting veel lager.

Duurzaamheid bij DCP

Naast milieuvriendelijke alternatieven voor plastic pasjes, zoals de ecopas, zijn er inmiddels ook digitale alternatieven. Ook DCP, dat veel maatwerk levert, biedt klanten digitale oplossingen. Het is echter de verwachting dat plastic pasjes in diverse branches nog langere tijd nodig blijven.

DCP blijft zich bezighouden met het verduurzamen van de productie van kaarten en pasjes. Zo neemt het bedrijf pasjes van klanten met een overschot terug om deze te recyclen. Bovendien drukt DCP altijd in de eigen drukkerij in Nederland, waardoor het transport beperkt blijft.

Op maat gemaakte oplossingen

DCP voegt op je bedrukte pasjes desgewenst een magneetstrip, barcode of chip toe, die de medewerkers voor je programmeren of uitlezen. Bovendien kan je met een cardprinter ook zelf pasjes maken. DCP heeft ervaring in allerlei sectoren, zodat er ook voor ingewikkelde uitdagingen altijd een oplossing te vinden is. Klanten voelen zich bij deze specialist in plastic pasjes nooit een nummer. De medewerkers zijn er voor je als dat nodig is en staan klaar voor vragen of problemen.

Duurzame pasjes maken? DCP helpt je verder

Van giftcardsysteem tot ledenadministratiepakket of pasjes voor identificatie, Dutch Card Printing weet wat nodig is voor jouw toepassing. Heb je een nieuw idee, dan denkt DCP met je mee als een verlengstuk van je bedrijf. De drukkerij bestaat uit 26 vakmensen die goed op elkaar zijn ingespeeld en die gaan voor een optimaal resultaat. Heb je vragen? Of wil je graag op locatie de opties voor passen van duurzaam plastic bespreken? Neem dan contact op of maak een afspraak. Onder het genot van verse koffie en Groninger koek hoor je snel meer over de mogelijkheden!

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties