article image Algemeen

Onderzoek: ‘Te weinig seks kan leiden tot vroegtijdige sterfte bij vrouwen’

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 31/07 11:00

Meer vrijen dan maar?

Vrouwen die minder dan één keer per week vrijen, zouden meer risico lopen om vroegtijdig te overlijden. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Walden in Minnesota. Van alle vrouwen tussen de 20 en 59 jaar die minder dan één keer per week seks hadden, had 70 procent een verhoogd risico op vroegtijdige sterfte door diverse oorzaken.

Seksuele activiteit is belangrijk voor de algehele cardiovasculaire gezondheid. Vrijen kan de hartslagvariabiliteit verminderen en de bloedstroom stimuleren.

Depressie

De onderzoekers ontdekten ook dat depressie, gecombineerd met een lage seksuele frequentie, leidde tot een hoger sterfterisico. "Depressie bij seksueel actieve mensen (vooral vrouwen) had veel minder schadelijke gevolgen. Tijdens het vrijen komen endorfines vrij. Deze hormonen kunnen een sleutelrol spelen bij het tegengaan van negatieve gevoelens en daardoor de gezondheid bevorderen."

Meer of minder vrijen?

Het aantal vrijpartijen per week opkrikken is voor vrouwen gezond, maar voor mannen kan dat nadelige effecten hebben, blijkt uit het onderzoek. De onderzoekers benadrukken dat overmatige seksuele activiteit het sterfterisico van mannen tot zes keer kan verhogen. "Dit toont aan dat seksuele frequentie een wisselwerking heeft met geslacht," concluderen ze. Hoeveel seks precies optimaal is, laten ze echter in het midden.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties