Algemeen
Onderzoek: kanker bij mensen onder 50 sinds 1990 met 80 procent toegenomen
Ongezonde levensstijl mogelijke oorzaak
Mensen onder de 50 jaar krijgen veel vaker kanker dan in 1990. Dat is de verontrustende conclusie van een wereldwijd onderzoek van
BMJ Oncology. Het is in jaren het grootste onderzoek naar de ziekte in zijn soort. Uit een analyse van gevallen van 29 soorten kanker in 204 landen bleek dat het aantal gevallen in 30 jaar tijd met zo'n 80% is toegenomen. Het percentage dat sterft aan kanker is in dezelfde periode toegenomen met 27,7%.
In 1990 waren er op de wereld 1,82 miljoen geregistreerde gevallen van kanker. In 2019 was dat aantal 3,26 miljoen. Volgens de onderzoekers is de groei met name te wijden aan de verslechterde levensstijl van veel mensen. Het aanmoedigen van een gezonder levenspatroon, waarbij roken en ongezond eten wordt uitgebannen, is in de ogen van de wetenschappers noodzakelijk.
Het blijft niet bij de groei van 80 procent, meldt het onderzoek. Als er niets wordt gedaan, is er in 2030 mogelijk sprake van een ruime verdubbeling ten opzichte van 1990. Er zouden dan nog eens 31% meer kankerpatiënten zijn dan nu het geval is. Sterfte aan kanker zou tegen die tijd met 21% ten opzichte van 2019. De meest voorkomende kankersoort is nog altijd borstkanker. Opvallende genoeg is het aantal gevallen van die soort kanker niet het hardst gestegen. Strottenhoofd- en prostaatkanker voeren de lijst met stijgers aan. Volgens het onderzoek kwamen de meeste gevallen van kanker voor in Europa, Noord-Amerika en Oceanië.
Deze zomer bleek na onderzoek ook dat alcohol kankerverwekkender is dan gedacht:
Zeker even checken
Zeker even checken