De hoeveelheid is vastgesteld met 20.000 betrouwbare metingen vanuit de hele wereld, zo schrijft dagblad Trouw. Het grootste verschil is dat plastic in rivieren veel minder vaak in de oceaan terechtkomt. Onderzoeker en oceanoloog Mikael Kaandorp verwacht dan ook dat er 'juist wel meer in de rivieren blijft hangen'.
De getallen waar natuurorganisaties mee strooien, raken dus kant noch wal. Stellen de onderzoekers vast. Het Wereld Natuur Fonds spreekt van 150 miljoen toen, 'en daar komt jaarlijks 11 miljoen ton bij'. Ook de '5 tot 13 miljoen ton per jaar' waar de Plastic Soup Foundation van spreekt, is simpelweg onjuist, concluderen de onderzoekers.
Oude schattingen waren gebaseerd op de productiecijfers van plastic. Op basis daarvan werd vastgesteld dat er jaarlijks zo'n tien miljoen ton plastic in de zee bij kwam. Toch kon die tien miljoen al nooit door onderzoekers worden teruggevonden. Nu heeft het er alle schijn van dat die hoeveelheid toch vooral uit de lucht gegrepen is.
Om de overige 3,2 miljoen ton plastic in de zeeën ook te lijf te kunnen, worden er vanuit Den Haag en Brussel regels gemaakt voor ons plasticgebruik. Zo zijn plastic rietjes en plastic bestek uit den boze, en moet je voor voedselverpakkingen, bekertjes en bakjes zelf bijbetalen.