Astronomen hebben een mysterieuze donkere vlek gespot op de planeet Neptunus. Met behulp van ESO’s Very Large Telescope is de vlek voor het eerst vanaf de aarde geobserveerd. Volgens experts ontstaan zulke vlekken mogelijk als donker wordende luchtdeeltjes zich verzamelen onder de atmosfeer van Neptunus, waar nevel en ijs zich vermengen.
Het is niet de eerste keer dat er op Neptunus een soort vlek wordt waargenomen. Er werden eerder al vergelijkbare plekken ontdekt, alleen konden die niet vanaf de aarde worden geobserveerd zoals nu. De vlekken lijken allemaal een patroon te volgen, aldus experts. Ze verschijnen en verdwijnen in de loop van twee jaar. Daardoor zijn de vlekken moeilijk te bestuderen.
In de jaren negentig werden er ook twee donkere vlekken op Neptunus ontdekt door de Voyager 2, een NASA-sonde. Alleen verdwenen deze vlekken ruim voordat ze konden worden waargenomen door een Hubble, die in 1994 beelden van Neptunus maakte. De donkere vlek was volgens experts zo groot dat de aarde erin zou passen.