article image Algemeen

Miljoenen 'afgeschermde' woonadressen op straat door lek bij Kadaster

Auteur
Auteur: Marijn Joop
Datum: 28/08 15:14

Iedereen kon toegang krijgen tot 'afgeschermd' register

Een gigantisch lek bij het Kadaster: gebruikers konden 'kinderlijk eenvoudig' toegang krijgen tot afgeschermde gegevens. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Door het lek lagen miljoenen woonadressen op straat.

Woonadressen en persoonlijke gegevens die normaal gesproken alleen toegankelijk zijn voor makelaars. notarissen en deurwaarders, konden door iedereen worden ingezien. Levensgevaarlijk, oordelen experts tegenover RTL Nieuws. De Autoriteit Consument en Markt heeft het Kadaster aangespoord het lek per direct te dichten.

In november vorig jaar bleken er ook al veiligheidsproblemen bij het Kadaster te zijn. De organisatie was er een maand lang niet in geslaagd afgeschermde adressen ook echt af te schermen. Adressen die zijn afgeschermd op verzoek van de bewoners waren tussen 18 september en 11 oktober alsnog op te vragen. Kadaster weet het datalek aan een 'recente update van het systeem'.

Gevoelige gegevens

In het Kadaster zijn alle koopwoningen in Nederland opgenomen. Ook erfgrenzen, verkoopprijzen, eigenaarshistorie en andere gevoelige gegevens staan in het Kadaster vermeld. Een deel van die informatie is in het publieke domein, dus voor iedereen opvraagbaar.

Alleen kent de dienst ook de mogelijkheid om huizen te vinden aan de hand van een eigenaar. Die is afgeschermd omdat dit bijvoorbeeld voor publieke figuren gevaarlijke situaties kan opleveren. De afscherming daarvan bleek slecht beveiligd, en zo kon iedereen toegang krijgen tot dit zeer gevoelige register.

Simpel

Hoewel je voor het inzien van de gegevens een professioneel account nodig hebt, was er op het goedkeuren van deze accounts nauwelijks controle. Zo ontdekte de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. ''De organisatie houdt geen enkele controle op welke organisatie toegang wil tot de database en verifieert geen identiteiten, ondanks de bak met gevoelige data die het beheert.''

Een KvK-nummer (van een willekeurig bedrijf) en een rekeningnummer waren voldoende om binnen een dag toegang te krijgen tot de woonadressen van miljoenen Nederlanders. Het Kadaster zegt zich ervan bewust te zijn dat dit systeem 'niet volledig waterdicht is' en beroept zich op het feit dat doxing, het openbaren van privégegevens, strafbaar is

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties