article image Algemeen

LED TL buizen gaan oude TL vervangen


TL buizen zijn al decennialang een populaire verlichtingsbron. Ze zijn vooral aanwezig in kantoren, scholen en industriële gebouwen, maar ook regelmatig in garages, bergingen en kelders van woningen te vinden. Is er een conventionele TL buis kapot gegaan? Dan is de kans groot dat je deze zal gaan vervangen door een LED TL buis? Hieronder lees je waarom, en kom je meer te weten over de voordelen van LED TL ten opzichte van conventionele TL buizen.

Uitfasering conventionele TL buizen

De Europese Unie heeft veel aandacht voor duurzaamheid. Er worden allerlei duurzame initiatieven gesteund, maar ook bijvoorbeeld energieverslindende apparatuur verboden. Een aantal jaar terug hebben ze bijvoorbeeld de productie van gloeilampen en halogeenlampen verboden. Sinds augustus 2023 is het daarnaast ook niet meer toegestaan TL buizen en compact fluorescentielampen (CFL) te produceren of importeren. De uitfasering is enerzijds bedoeld om het energieverbruik en daarmee CO2-uitstoot de verlagen, en anderzijds de gevaarlijke stof kwik die in veel fluorescentielampen aanwezig is te gebruiken.

Waarom kiezen voor een LED TL buis?

Een LED TL buis is weliswaar iets duurder in aanschaf dan een conventionele TL buis. Maar er zijn ook meer dan genoeg goede redenen om juist wel te kiezen voor een LED TL buis.

Energie-efficiëntie

LED TL buizen verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele TL buizen. Dit resulteert in directe besparingen op de energierekening. LED's zijn bekend om hun hoge lichtopbrengst per watt, wat betekent dat ze meer licht produceren met minder energie.

Lange Levensduur

LED TL buizen hebben een veel langere levensduur dan conventionele TL buizen. Waar traditionele TL buizen gemiddeld 10.000 tot 20.000 branduren meegaan, kunnen LED TL buizen tot wel 50.000 branduren halen.

Betere lichtkwaliteit

LED TL buizen bieden een betere lichtkwaliteit, met een hogere kleurweergave-index (CRI). Dit zorgt voor helderder, natuurlijker licht dat de visuele prestaties verbetert en de werkomgeving aangenamer maakt. Ook fijn: LED verlichting heeft geen opwarmtijd.

Veiliger

LED TL buizen produceren aanzienlijk minder warmte dan traditionele TL buizen. Dit verkleint het risico op oververhitting en brand bij langdurige inschakeling.

Geen flikkeringen en vervelende zoemgeluiden

Traditionele TL buizen kunnen na verloop van tijd gaan flikkeren of zoemen. Dit kan niet alleen storend kan zijn maar bij sommige mensen zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. LED TL buizen bieden stabiele, flikkervrije verlichting en zijn stil in gebruik.

Kun je een oude TL buis zomaar vervangen door LED?

Ga je een conventionele TL buis vervangen door een LED variant? Dan is het tot slot belangrijk om te kijken welk type LED TL buis je moet hebben. Flikkert de lamp wanneer je deze aanzet, dan zit er een conventioneel voorschakelapparaat (vsa) in. Kies in dit geval voor een LED TL met een LED starter. Flikkert de lamp niet, dan zit er waarschijnlijk een elektronisch voorschakelapparaat in. Deze (vaak modernere lampen) bevatten een ingebouwde starter, waar een LED TL buis zonder LED starter in moet.

Zeker even checken

Zeker even checken