article image Algemeen

Kritiek op Caroline van der Plas na post over dalende verkoop tabak: 'Mensen moeten longkanker krijgen voor de schatkist?'

Auteur
Auteur: Marco Hiddingh
Datum: 10/09 16:30

Van der Plas zegt dat het verhogen van de tabaksaccijnzen geen effect heeft omdat mensen het gewoon ergens anders kopen

BBB-voorvouw Caroline van der Plas liet op X weten dat de overheid mogelijk honderden miljoenen euro's misloopt door de dalende verkoop van tabak. "Verkoop tabak loopt laatste maanden fors terug, sinds paar maanden geleden de accijns flink omhoog is gegaan. BBB wil zo spoedig mogelijk opheldering van het kabinet." 

De post leverde haar veel kritiek op van X'ers. "Mensen roken minder. Lientje: 'dit kan zo niet langer'", schrijft journalist Chris Klomp

Een parodieaccount dat Dick Schoof imiteert schrijft: "Na dit bericht van gisteren komen wij binnenkort uiteraard met het wetsvoorstel om de minimum leeftijd voor roken te verlagen naar 8 jaar. Alles voor een gezonde schatkist."

Andere X'ers gaan er serieuzer op in. Zo schrijft iemand: "Moeten mensen dan blijven roken? Hoeveel wordt er in de toekomst bespaard als er minder rook-gerelateerde ziekten behandeld moeten worden?"

Van der Plas houdt ondanks de kritiek voet bij stuk "Accijnzen verhogen helpt dus niet. Dat blijkt. Mensen kopen het gewoon elders", schrijft ze. Ze is van mening dat we door het verhogen van de accijnzen nu alleen maar inkomsten mislopen, zonder dat dit enige vooruitgang oplevert voor de volksgezondheid.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties