article image Algemeen

De klok is weer achteruit gezet! Ongezond, irritant en gevaarlijk: ‘Meer kans op beroertes, overgewicht en botbreuken’

Auteur
Auteur: NieuwNieuws
Datum: 27/10 14:30

Iets dat (bijna) niemand wil en voor niemand goed is

Daar gaan we weer. Na de nacht van zaterdag op zondag kunnen we één uurtje extra slapen vanwege de start van de wintertijd. Volgens wetenschappers worden de gevaren van de jaarlijkse tijdswisseling onderschat; zij spreken van een ongezonde traditie. Door het verzetten van de klok slapen we minder en lopen we meer kans op beroertes, overgewicht, depressies en botbreuken. 

En dat zit zo: wij mensen hebben een zeer geavanceerd, biologisch ‘klokje’ dat ervoor zorgt dat we eten, slapen en wakker worden, de hypothalamus. Met het verzetten van de klok verstoren we die interne klok. En de gevolgen daarvan zijn groot, aldus onderzoekers. 

Ernstige gevolgen

We slapen minder en slechter. Daarnaast lopen we meer kans op beroertes, overgewicht, depressies, verkeersongelukken en botbreuken. Onderzoekers uit de Verenigde Staten spreken zelfs van ongelijkheid, omdat vooral arbeiders met laagbetaalde banen – die vanzelfsprekend vroeg uit bed moeten – de klos zijn. Ook werden er aan de overkant van de Atlantische Oceaan verbanden ontdekt tussen de verstoring van de interne klok en verminderde academische prestaties én salarissen. 

Dit kun je ertegen doen

Impasse

Genoeg reden dus om de stoppen met die onhandige winter- en zomertijd. Maar zo simpel is het niet, want politieke onwil zorgt al jaren voor een impasse op het ‘verzetten van de klok’-dossier. De Europese Commisie besloot in 2018 dat het afgelopen moest zijn met het verzetten van de klok, maar het aan de lidstaten zelf is om een beslissing te nemen. In Nederland wordt sindsdien vooral gewacht op nóg meer studies en wordt gekeken naar het buitenland.

Zeker even checken

Zeker even checken

Reacties

Reacties