article image Algemeen

3 manieren om als ondernemer te sparen voor je pensioen


Als ondernemer is het belangrijk om niet alleen te denken aan het runnen van je bedrijf op korte termijn, maar ook aan de toekomst. Een van de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden, is het sparen voor je pensioen. In dit artikel bespreken we 3 effectieve manieren waarop je als ondernemer kunt sparen voor je pensioen, om ervoor te zorgen dat je later financieel stabiel bent.

Een individuele pensioenrekening openen

Een van de eerste stappen die je kunt nemen om te sparen voor je pensioen als ondernemer, is door een individuele pensioenrekening (ook wel IPR genoemd) te openen. Deze rekening biedt verschillende voordelen, zoals belastingvoordelen en flexibiliteit in investeringsopties. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon een zakelijke rekening openen waarop je iedere maand een vast bedrag stort. Houd er alleen wel rekening mee dat je te maken hebt met inflatie en je spaargeld dus eigenlijk ieder jaar wat minder waard wordt. Door regelmatig een vast bedrag opzij te zetten op je IPR, bouw je langzaam maar zeker een pensioenpotje op. Hierbij is het belangrijk om bewust te zijn van de risico's en rendementen van de verschillende investeringsopties. Raadpleeg een financieel adviseur om ervoor te zorgen dat je de juiste keuzes maakt die passen bij jouw financiële doelen.

Zakelijk vastgoed aanschaffen

Een andere interessante optie voor ondernemers om te sparen voor hun pensioen, is door zakelijk vastgoed aan te schaffen. Dit kan een winstgevende investering zijn op de lange termijn, aangezien je maandelijks huurinkomsten ontvangt en tegelijkertijd waardevol vastgoed bezit. Houd er alleen wel rekening mee dat het fysiek kopen van vastgoed als starter misschien nog wat te hoog gegrepen is, maar ook daarvoor zijn oplossingen. Zo kun je kiezen voor beleggen in aandelen die een vastgoedfonds vertegenwoordigen, maar zo zijn er ook ontzettend veel andere manieren, waarmee je met relatief weinig geld toch kunt investeren in vastgoed. 

Investeren in jezelf en je bedrijf

Als ondernemer ben jij het kapitaal van je bedrijf. Door continu te investeren in je eigen ontwikkeling en die van je bedrijf, vergroot je niet alleen de kans op succes op de korte termijn, maar ook op de lange termijn. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je cursussen volgt om je vaardigheden te verbeteren en je kennis uit te breiden, een coach of mentor inschakelt om je te begeleiden of investeert in nieuwe technologieën en innovaties binnen je bedrijf. Op deze manier vergroot je je kennis, ervaring en concurrentiepositie, wat uiteindelijk zal zorgen voor meer omzet, winst en dus uiteindelijk ook ten goede komt aan je pensioenpot voor later.

Ouderwets sparen

Veel ondernemers vinden beleggen best spannend. Dat snappen we natuurlijk heel goed. Gelukkig is sparen ook een hele goede manier om pensioen op te bouwen. Vooral met belastingvrij sparen 2024 tot 57.000 euro, is het dus prima mogelijk om de eerste jaren te beginnen met het opbouwen van een buffer op de spaarrekening, voordat je daadwerkelijk gaat kijken naar andere vormen van pensioenopbouw. Je wilt natuurlijk wel eerst een buffer hebben, zodat je vanuit daar verder kunt kijken naar alternatieve mogelijkheden om te sparen voor je pensioen.

Zeker even checken

Zeker even checken